×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0.0004 seconds

| Teslin Participaties | Blog

Nog nauwelijks bijgekomen van de aangekondigde verkoop in oktober van de e-commerce activiteiten door DOCDATA aan een Amerikaanse strategische partij, stond in de agenda voor de Buitengewone Vergadering Van Aandeelhouders die het bedrijf begin november publiceerde, dat het ook gesprekken voerde met verschillende partijen over de toekomst van de overgebleven divisie IAI industrial systems.

Het bestuur vroeg alvast goedkeuring voor een eventuele verkoop. Wij hebben direct tegengas gegeven op dit verzoek, omdat we er niks voor voelden om een blanco cheque af te geven. Een transactie willen we zorgvuldig beoordelen en inhoudelijk bespreken met de directie.

Fluctueren

IAI bouwt machines voor veiligheidsdrukkers voor het beveiligen en/of personaliseren van waardedocumenten zoals paspoorten, ID-kaarten, rijbewijzen, bankbiljetten en diploma’s. Daarnaast maakt het laserbewerkingssystemen voor bijzondere industriële toepassingen. De resultaten van IAI fluctueren behoorlijk omdat het ieder jaar maar weer moet zien grote projecten binnen te halen. Midden oktober had het bedrijf overigens net een mooie order gekregen van een Aziatisch land voor drie systemen om paspoorten te personaliseren.

Perfecte match

Een dag voor de vergadering en eerder dan verwacht, liet het bestuur van DOCDATA weten dat het overeenstemming had bereikt met de Zweedse multinational Assa Abloy over de verkoop van IAI. IAI bleek voor de Zweed de perfecte match om haar bestaande productportfolio “beveiligde identiteit oplossingen” te complementeren en had daar - naar onze mening - een zeer nette prijs voor over.

Nog voor de kerst werden beide transacties afgerond en ontvingen we een interim-dividend van € 21 per aandeel. Na deze transacties zou er slechts een lege beurshuls over blijven. Wij hebben besloten om ons belang in DOCDATA volledig te verkopen en niet te wachten op een oplossing voor de lege beursentiteit. Al met al is DOCDATA een prachtige investering voor Todlin geweest. Op de verkoop hebben wij in totaal ruim € 24 per aandeel ontvangen en in de tussenliggende jaren hebben we ook nog een goed dividendrendement gemaakt. Het blijft jammer dat we deze mooie parel kwijt zijn uit ons portefeuille, maar we kijken met veel plezier terug op deze investering.

DOCDATA maakte deel uit van de Todlin portefeuille.

 jan jaap bongers portretJan-Jaap Bongers

 

Terug naar boven