×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0.0005 seconds

| Teslin | Blog

Exact 100 jaar na de oprichting komt ingenieursbureau Grontmij in handen van de Zweedse branchegenoot Sweco. De Zweden betalen ruim € 350 miljoen. Wij steunen het bod en zullen ons belang aanbieden. Daarmee komt een einde aan vijf jaar intensieve betrokkenheid bij een belofte die niet helemaal bewaarheid werd.

Grontmij, een samenvoeging van grondverbetering- en ontginningsmaatschappij, kan nog net het eeuwfeest onder eigen naam vieren. Een volgend lustrum zal plaatsvinden in Stockholm onder de naam Sweco.

Toen wij in 2010 een 5%-belang namen in Grontmij zagen wij een ondergewaardeerd ingenieursbedrijf. Gekscherend werd Grontmij in de markt wel het ‘ministerie van grond’ genoemd vanwege de ambtelijke en hiërarchische organisatie. Maar het was wel een ‘ministerie’ met potentie want het bediende de belangwekkende markten water, grond, afval en infrastructuur. Het was slechts een kwestie van cultuuromslag, afslanken en moderniseren om de kansen te benutten, zo dachten wij. Het liep helaas net iets anders...

Resultaten

Wij hebben in onze jaren van participatie veel energie gestoken in Grontmij. Vooral na de majeure overname in Frankrijk, die volledig gefinancierd werd met geleend geld. Toen de markten tegenvielen en het bedrijf winstwaarschuwingen moest afgeven waren forse ingrepen noodzakelijk. Commissarissen werden vervangen en er een kwam een nieuwe topman. Het bestuur scherpte de strategie aan om Grontmij ‘back on track’ te krijgen. De kosten gingen flink omlaag en branchevreemde activiteiten werden afgestoten. Grontmij leek op de goede weg. Helaas, het mocht niet baten. De verlieslatende activiteiten van de Franse ‘kat in de zak’ drukten te zwaar op de bedrijfsvoering waardoor Grontmij de noodzakelijke vernieuwingen niet kon doorvoeren.

Strategische oplossingen

Hoewel wij veel vertrouwen hadden in de nieuwe directie, kon ook deze het tij niet meer keren. Uiteindelijk zag het management geen kansen meer op een zelfstandige toekomst. Sinds vorig jaar zocht het bestuur naar strategische oplossingen. Van belang was dat die voor alle stakeholders, waaronder de aandeelhouders, goed zouden uitpakken. De oplossing werd gevonden in Sweco. Het Zweedse bedrijf is een welkome overnamepartner. Door de nieuwe combinatie ontstaat een van de grootste advies- en ingenieursbedrijven van Europa met 14.500 werknemers en een jaaromzet van € 1,7 miljard. Het restant van de Franse activiteiten gaan niet mee. Nog vóór de overname verkoopt Grontmij deze onderdelen aan RKO Management & Investment. Die verkoop leidt tot een boekverlies van zo’n € 25 miljoen.

Goede oplossing

Al met al vinden wij de overname een goede oplossing al is het misschien geen ‘knock out’ bod. Natuurlijk is het jammer dat er na honderd jaar een einde komt aan de geschiedenis van Grontmij. Maar na jaren puinruimen is het bedrijf in een snel consoliderende markt niet goed in staat geweest om het spel mee te spelen. Sweco betaalt ruim € 350 miljoen, deels in contanten en deels in eigen aandelen. Wij gaan in op het bod en nemen daarmee afscheid van een enerverende en intensieve relatie.

Teslin heeft via de fondsen Darlin en Midlin belangen in Grontmij.

maarten hartog portretMaarten Hartog

logo grontmijGrontmij is een advies- en ingenieursbureau met vier divisies: de ontwikkeling van plattelands- en stedelijke gebieden, infrastructurele projecten, water & afval management en industrie, onroerend goed en engineering. Grontmij werkt vanuit ruim 100 kantoren in negen landen, waaronder Nederland, UK, Duitsland, Scandinavië en Polen. Het bedrijf heeft ongeveer 6.000 werknemers waarmee het in 2014 een omzet realiseerde van bijna € 660 miljoen.

www.grontmij.nl

Terug naar boven