×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0.0004 seconds

| Teslin | Blog

Een aantal jaar geleden schreven wij nog in ons jaarverslag dat een op de zes mensen op schoenen van een van de winkelformules van Macintosh liep. Dat stemde ons hoopvol.

Macintosh was in de jaren toen wij een belang namen een ‘van alles wat’-bedrijf. Na een aantal pittige bijeenkomsten en aandringen op focus stootte het Maastrichtse bedrijf in de loop der jaren een deel van de living activiteiten, Belcompany en Halfords af en focuste zich op de verkoop van schoenen. Voor een aantal grote acquisities in het buitenland leende het geld bij de bank. Helaas voldeden de gekochte bedrijven in het geheel niet aan de verwachtingen. Ondertussen begon een aantal nieuwe bedrijven, zoals Zalando, met de verkoop van schoenen via internet. Hoewel deze in de beginjaren op een groeiende omzet nog geen winst realiseerden, tekende de nieuwe realiteit zich al wel af. Bij het gemak van online winkelen moet een fysieke winkel veel te bieden hebben om de klant naar binnen te krijgen.

Uitdagingen

Met andere grootaandeelhouders hebben wij regelmatig met het bestuur van de onderneming gesproken en aandacht gevraagd voor de uitdagingen in de markt. Wij hadden daarbij overigens niet de illusie dat wij meer weten van schoenen dan het bestuur van Macintosh. Verder drongen wij aan op een onderzoek naar de strategie, het beleid en de topstructuur door een externe partij. De directie werd vervangen en de Raad van Commissarissen verjongd. Bij het aantreden van de nieuwe directeur hadden wij het vertrouwen dat de onderneming de juiste stappen zou nemen. In ieder geval werd besloten Kwantum en de buitenlandse schoenactiviteiten te verkopen.

Too little, too late

Uiteindelijk was het allemaal ‘too little, too late’. Kwantum en de Engelse bedrijven brachten veel minder op dan Macintosh had verwacht en het bedrijf was door de teleurstellende gang van zaken genoodzaakt uitstel van betaling aan te vragen. Daarvoor hadden wij ons belang al verkocht. Overigens ook ‘too late’. Op het belang in Macintosh hebben we een fors verlies geleden.

frederik van beuningen portretFrederik van Beuningen

Terug naar boven