Vandaag is een bijzondere dag voor Royal Reesink. Het bedrijf met een officiële oprichtingsdatum in 1786 werd lang geleden – om precies te zijn in het jaar 1959 – naar de beurs gebracht. In 2006 besloot men over te stappen van Euronext naar Alternext. Bedrijven, die aan Euronext genoteerd zijn, werden verplicht om hun cijfers op basis van de IFRS (International Financial Reporting Standards) boekhoudmethode te rapporteren. Reesink was daar op dat moment nog niet aan toe.
Op 9 maart jongstleden keerde Reesink weer terug naar Euronext, omdat het Alternext platform – vanwege het uitblijven van succes voor deze specifieke MKB-beurs – werd opgeheven. Die notering zou echter van korte duur zijn. Na een succesvolle bieding door een consortium bestaande uit Gilde Buy Out Partners, Navitas en Todlin, werd de delisting van Royal Reesink op 17 augustus een feit.
Door deze delisting houdt Todlin nu een belang in een private onderneming, waarin naast Todlin, Gilde en Navitas ook een aantal directeuren van Reesink participeren. In principe neemt Todlin belangen in beursgenoteerde bedrijven. Todlin kan een belang na een delisting aanhouden als buiten de beurs op termijn een goed rendement te verwachten is. In onze visie was dit zowel voor Reesink als voor Todlin een logische stap, onderbouwd met een goede ratio. Dat zit zo.
Reesink is de afgelopen jaren hard gegroeid met name door de overname van een aantal bedrijven, die ze integreerde en stapsgewijs operationeel verbeterde. In die zin zou je Reesink kunnen zien als een platform dat relatief langzaam organisch groeit, maar dit versnelt met aanvullende – voornamelijk kleine – acquisities. Op deze manier versterkte het de activiteiten in bestaande markten of breidde uit naar nieuwe regio’s. Een goed voorbeeld is de recent afgeronde acquisitie van de “turfcare” activiteiten van Lely Holding. Hiermee wordt een bestaande activiteit (machines voor onderhoud van golfbanen en openbaar groen) uitgebreid naar de voor Reesink nieuwe regio’s het VK, Denemarken en Ierland.
Reesink is voornemens de komende jaren deze “buy-and-build”-strategie te continueren. Verzekerd van een betrokken, selectieve en gecommitteerde aandeelhoudersbasis kan het bedrijf snel schakelen, wat nodig is om de plannen te verwezenlijken. Wij zien veel potentie in het bedrijf en rekenen op een mooie waardecreatie op de lange termijn.
Voor mij persoonlijk is 17 augustus trouwens ook een bijzondere dag. Precies een jaar geleden ben ik bij Teslin gestart als fondsmanager van Darlin en Todlin. De deal met Reesink – waarbij Todlin als aandeelhouder betrokken is gebleven – was een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Ik kijk met vertrouwen naar de ontwikkeling van deze investering en reken op een mooie bijdrage voor Todlin de komende jaren.
Teslin houdt via Todlin een belang in Reesink.
Jan-Jaap Bongers