×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Teslin Participaties | Blog

Op 12 oktober hebben Koninklijke Brill NV en Walter De Gruyter GmbH aangekondigd overeenstemming te hebben bereikt over een bod op alle uitstaande aandelen van Brill van € 27,50 per aandeel. Het bod wordt unaniem ondersteund en aanbevolen door de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Brill. Door het samengaan van de twee bedrijven ontstaat de toonaangevende academische uitgeverij op het gebied van de geesteswetenschappen met een unieke kans om de organische groei te versnellen en de noodzakelijke schaalgrootte te bereiken. Teslin Participaties houdt een belang van 19,5% in Brill en ondersteunt de transactie.

Wij kochten onze eerste aandelen Brill in 2013. Brill is opgericht in 1683 en heeft in haar lange historie een uitstekende reputatie opgebouwd als academische uitgever in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, internationaal recht en biologie. Het bedrijf is al beursgenoteerd sinds 1896. De onderneming heeft zich de afgelopen tien jaar goed ontwikkeld. Mede door twee omvangrijke overnames in de Duitse markt heeft het van Duitsland een tweede thuismarkt gemaakt en de omzet laten groeien van circa € 30 miljoen in 2013 tot circa € 49 miljoen in 2022.

Ondanks de goede ontwikkeling kende Brill de nodige uitdagingen. De omgeving waarin het opereert verandert snel door de structurele trend van digitalisering. Om succesvol te zijn en blijven is het aanbieden van een goede digitale dienstverlening richting wetenschappelijke auteurs een voorwaarde. Dit vereist stevige investeringen. Om die te kunnen dragen is een bepaalde omvang nodig. Brill zette hier de nodige stappen, maar bij een onverwachte tegenvaller – zoals het faillissement van een belangrijke distributeur vorig jaar – kwam de organisatie onder druk te staan. Het is een verstandige keuze om door een partnerschap de onderneming veerkrachtiger te maken en effectiever in haar operatie.

De vandaag aangekondigde transactie biedt Brill de mogelijkheid om samen met De Gruyter een leidend uitgeversplatform in de alfawetenschappen neer te zetten. Met een gezamenlijke omzet van circa € 134 miljoen heeft de groep de schaal om de benodigde investeringen te doen en de dienstverlening verder te optimaliseren. Wij vonden het ook belangrijk dat Brill een passende partner zou vinden, waarbij de cultuur van de bedrijven goed op elkaar zou aansluiten. Dit lijkt gelukt. Beide ondernemingen hebben een rijke historie, waarbij er veel waarde wordt gehecht aan traditie en het erfgoed van de organisatie. Dit wordt onderbouwd door de nieuwe naam die het samengevoegde bedrijf zal dragen, De Gruyter Brill.

Het voorgestelde bod van € 27,50 per aandeel is 39% hoger dan de gemiddelde koers van de afgelopen drie maanden. Wij vinden dat deze waardering het potentieel van Brill inclusief een deel van de synergiën in de combinatie goed reflecteert. Uiteindelijk is het een redelijke investering voor Teslin Participaties geweest. Eind 2020 hebben wij ons belang nog flink uitgebreid tegen een koers van € 17 per aandeel. Inclusief deze recente uitbreiding komt onze gemiddelde aankoopprijs uit op € 21 per aandeel. Daarnaast hebben wij over de investeringsperiode ruim € 13 per aandeel aan dividend ontvangen.

Wij willen Brill hartelijk feliciteren met de aankondiging en wensen de organisatie veel succes met het afronden van de transactie en een mooie toekomst.

Voor meer informatie verwijzen wij naar het persbericht.

jan jaap bongers portretJan-Jaap Bongers

jan jaap bongers portretBoudewijn Gunning

Dit is reclame. Teslin Participaties is opgenomen als beleggingsinstelling in het register dat wordt gehouden door de Autoriteit Financiële Markten. De verhandelbaarheid van de deelnemingsrechten in Teslin Participaties is beperkt, omdat Teslin Participaties een closed-end beleggingsinstelling is. Zie voor meer informatie over dit risico het informatiememorandum van Teslin Participaties en het essentiële informatiedocument.

Terug naar boven