×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Teslin Participaties | Blog

Op 22 januari publiceerde Beter Bed haar trading update over het vierde kwartaal. Al zijn het slechts omzetcijfers, toch kunnen we concluderen dat het bedrijf het jaar goed afsluit. Beter Bed groeide ongeveer 10% harder dan de markt in de categorie wonen & slapen. Een uitstekend resultaat met een sterker marktaandeel als gevolg.

In 2020 groeide de totale omzet met zo’n 20%. De online omzet liet ongeveer een verdubbeling zien en maakt nu 15% uit van de totale omzet. Zonder de lockdown in december was de groei in 2020 nog hoger geweest aangezien dit top verkoopweken zijn. Helaas geldt dit ook voor januari, waardoor het bedrijf een valse start maakte in 2021. Maar Beter Bed staat er sterk voor, zet vol in op online en maakt zich klaar voor als de winkels weer open mogen. Onder leiding van CEO John Kruijssen hebben we in 2020 een strijdbaar en wendbaar Beter Bed gezien, dat elke kans heeft aangegrepen om te scoren. We hebben er vertrouwen in dat het bedrijf dit in 2021 zal continueren.

Hoe anders was de situatie 1,5 jaar geleden toen Beter Bed na een zware herstructurering van de Duitse divisie Matratzen Concord tot de conclusie kwam dat het niet genoeg zou zijn en er geen andere keuze was dan dit onderdeel te verkopen. Met twee andere grootaandeelhouders besloten wij een lening te verstrekken aan de onderneming op basis waarvan de banken ook wilden blijven financieren. Het bedrijf kreeg hierdoor de tijd om het verkoopproces te doorlopen. De heer Kruijssen en zijn team hebben dag en nacht gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en het bedrijf weer goed neer te zetten. Wij hadden de lening nooit verstrekt als wij niet het vertrouwen hadden dat ze dit voor elkaar zouden krijgen. Zij hebben onze verwachtingen meer dan overtroffen.

Eerder hebben wij aangegeven dat Beter Bed voor ons een moeizame investering is. Toen het bedrijf in zwaar weer kwam, hebben wij er voor gekozen om onze schouders er onder te zetten en te proberen verbetering aan te brengen door bijvoorbeeld veranderingen in het bestuur. Vanuit een financieel perspectief hadden wij onze aandelen destijds beter kunnen verkopen, want de resultaten van het bedrijf zakte nog dieper in het rood dan gedacht. Door betrokken te blijven hebben wij een belangrijke rol gespeeld in het overeind houden van het bedrijf, waar op dat moment meer dan 2.500 medewerkers en hun gezinnen van afhankelijk waren. Dit hebben we gedaan, omdat we altijd geloofd hebben in een perspectief voor Beter Bed. Water naar de zee dragen heeft geen zin.

Wij investeren al sinds 2003 in Beter Bed en kennen het bedrijf en de markt waarin het actief is goed. Steeds zijn we de ontwikkelingen bij de onderneming nauwgezet blijven volgen. Begin 2020 hebben we een aantal winkels bezocht, zowel van Beter Bed als van concurrenten, om een nog beter gevoel te krijgen. Zo maakten wij onder andere aan den lijve mee dat Beter Bed bovengemiddeld professioneel omging met de coronamaatregelen, wat in onze ogen een teken van kwaliteit en de juiste cultuur is. Uit onze analyses bleek dat Beter Bed met grote waarschijnlijkheid op een goede manier door de herstructurering heen zou komen. In dat geval heeft het bedrijf veel potentie en zou het ondergewaardeerd zijn.

Reden voor ons om fors uit te breiden. Met de aankoop van circa 2 miljoen aandelen hebben wij ons belang meer dan verdubbeld. We kochten de aandelen tegen aantrekkelijke koersen waardoor wij onze gemiddelde kostprijs per aandeel wisten te verlagen naar ongeveer € 4. In de afgelopen jaren hebben we ook regelmatig dividend ontvangen. De prestaties van Beter Bed bleven niet onopgemerkt, waardoor de beurskoers opliep naar ruim € 6. Met de positieve vooruitzichten lijkt het toch nog een positieve investering voor Teslin Participaties te worden. Wij kunnen hier weer wat rustiger van slapen. En laat dat nou ook net goed zijn voor de gezondheid!

philip van es portret Jan-Jaap Bongers, fondsmanager Teslin Participaties

Terug naar boven