×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Midlin | Blog

CEO Peter Oosterveer droeg tijdens de recente aandeelhoudersvergadering van Arcadis het stokje over aan COO Alan Brookes. De pensionering van Oosterveer kwam onverwacht aangezien zijn termijn nog tot 2025 doorliep. De benoeming van Brookes uit eigen gelederen zorgt voor continuïteit. In de zes jaar dat hij leiding gaf aan het ingenieursbureau, heeft Peter Oosterveer het bedrijf operationeel en financieel weer op de rit gekregen, een cultuuromslag teweeggebracht en het bedrijf versterkt door de juiste strategische keuzes te maken.

Toen Oosterveer begin 2017 aantrad bij het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis, had het bedrijf twee slechte jaren achter de rug. Het moest geld afboeken op de (te dure) overname van het Britse Hyder Consulting, met name in het Midden-Oosten hadden klanten een slechte betalingsmoraal en de Amerikaanse activiteiten liepen slecht als gevolg van een recessie in Brazilië en een dalende vraag naar milieudiensten in de Verenigde Staten. Ook kampte het bedrijf met een erfenis uit het verleden; de biogascentrale in Brazilië waarvoor Arcadis garanties had verstrekt van circa € 100 miljoen.

Onder leiding van Oosterveer is Arcadis zowel operationeel, financieel als strategisch weer op de juiste koers gebracht. Hij koos ervoor om zich meer te richten op ‘key’ klanten die wereldwijd bediend konden worden. Ook zorgde hij voor een duidelijke geografische focus door afscheid te nemen van landen waar de activiteiten van Arcadis te kleinschalig waren of de betalingsmoraal niet goed (genoeg) was. Mede door de hernieuwde strategische en geografische focus ­­­­­keerde de groei terug en verbeterde de winstgevendheid. De goede resultaten van het bedrijf in de afgelopen jaren zorgden voor een solide balans, die het bedrijf recent in staat stelde om de overnames van het Canadese IBI Group en Ierse DPS te doen.

Niet alle beslissingen pakten goed uit. Zo is er in eerste instantie veel geld geïnvesteerd in de biogascentrale in Brazilië voordat eind 2019 de keuze gemaakt werd om de activiteit (met verlies) te verkopen aan een lokale partner. Ook werd na een strategische evaluatie in 2018 besloten om architectendochter CallisonRTKL niet te verkopen. Sindsdien is het architectenbureau een dissonant in de resultaten van Arcadis.

Opvolger Alan Brookes, die tijdens de aandeelhoudersvergadering voor een periode van vier jaar tot CEO benoemd werd, werkt al bij Arcadis sinds de overname van het Britse ingenieursbedrijf EC Harris in 2011. De Brit gaf onder meer leiding aan de EMEA-regio en was meest recentelijk als Chief Operating Officer medeverantwoordelijk voor het uitvoeren van de strategie van Arcadis tussen 2020 en 2023. Wij denken dat de benoeming van Brookes een logische keuze is gelet op de continuïteit. De nieuwe topman zal de strategie na 2023 uitstippelen en eind dit jaar presenteren. De benoeming van Brookes is ook praktisch nu een aantal grote overnames (verder) geïntegreerd moet worden.

Oosterveer laat het bedrijf goed achter. Arcadis ligt op koers om vrijwel alle middellange termijn doelstellingen te behalen in 2023 die het zichzelf op de Capital Markets Days in 2020 heeft gesteld. Ondanks de economische onzekerheid rapporteerde Arcadis in het eerste kwartaal van 2023 een organische groei van de netto-omzet van 12%. Het bedrijf profiteert onder meer van de Green Deal (EU) en de Inflation Reduction Act (Verenigde Staten) en ziet in alle markten een sterke vraag naar haar diensten gerelateerd aan de energietransitie en klimaatverandering bij zowel publieke als private klanten. Het orderboek is met minimaal één jaar omzet goed gevuld en staat op een recordhoogte. Een uitstekend moment voor Brookes om het stokje over te nemen.

Teslin houdt via Midlin NV een belang in Arcadis NV.

philip van es portret Stefan Farisi

Dit is reclame. Raadpleeg het informatiememorandum van Midlin en het essentiële informatiedocument voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Midlin houdt als constructieve en betrokken aandeelhouder belangen in Europese beursgenoteerde ondernemingen. Midlin is opgenomen als beleggingsinstelling in het register dat wordt gehouden door de Autoriteit Financiële Markten.

Terug naar boven