×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Midlin | Blog

De verkoop van elektrische voertuigen (‘EV-s’) in Europa valt dit jaar behoorlijk tegen. Het lage consumentenvertrouwen en de beëindiging van aanschafsubsidies hebben tot 8% lagere EV-verkopen geleid. De beurskoersen van bedrijven die in de waardeketen van elektrische voertuigen actief zijn, staan hierdoor onder druk. Zo ook de beurskoers van het Duitse Aixtron dat hightech machines maakt die gebruikt worden voor de productie van vermogenstransistoren, een cruciale schakel in de energietransitie. De beurskoers daalde dit jaar al met 60%. Midlin bouwde recent een positie in dit bedrijf op.

De machines van Aixtron worden toegepast in de productie van halfgeleiders in verschillende eindmarkten, waaronder de vermogenstransistoren (ook wel “power chips” genoemd), lasers voor optische data communicatie en LED schermen. Machines voor vermogenstransistoren is het grootste segment van Aixtron.

Vermogenstransistoren zijn semiconductoren die elektrische signalen versterken en stroom omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom, of andersom. Het is een speciaal segment dat een paar procent van de chipmarkt beslaat. Ze worden gebruikt in elektrische auto’s, maar zijn ook belangrijk voor de stroomlevering aan data centers en bij hernieuwbare energie. Dit zijn sterk groeiende markten en de markt voor power chips staat voor een lange periode van groei.

Power chips worden nog grotendeels met traditioneel silicium gemaakt. Het probleem is echter dat dit materiaal bijna niet meer kan worden verbeterd. Met de machines van Aixtron kunnen vermogenstransistoren gemaakt worden van speciale elementen, zoals siliciumcarbide (SiC) en galliumnitride (GaN). Deze type halfgeleiders kunnen een hogere spanning aan en zijn efficiënter dan traditionele halfgeleiders gemaakt van silicium. Ze zorgen voor minder energieverlies en schakelen sneller. Dit zijn eigenschappen die vooral belangrijk zijn voor toepassing in elektrische voertuigen, waarbij een groter bereik en korte laadtijden belangrijke onderscheidende factoren zijn. Afgelopen jaren gebruikten alleen Tesla en Hyundai het nieuwe type power chips, maar nu brengen ook Westerse en Chinese fabrikanten diverse modellen naar de markt. Dit zal een sterke groei in de vraag naar deze halfgeleiders stimuleren waardoor productiecapaciteit voor dit type chips vergroot zal moeten worden.

Naast aantrekkelijke marktgroeivooruitzichten is ook de concurrentiepositie van Aixtron erg sterk en wint ze marktaandeel. Het bedrijf is actief in niches van de halfgeleiderindustrie en heeft dominante posities in verschillende segmenten. Aixtron heeft een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 55% in siliciumcarbide (SiC) en meer dan 90% in galliumnitride (GaN) voor de vermogenselektronica-markten. In de overige eindmarkten waarin Aixtron actief is, zoals lasers en LEDs, heeft het bedrijf bijna de gehele markt in handen. Aixtron's dominante marktposities zijn te danken aan de unieke technologie die het bedrijf biedt, namelijk de multi-wafer technologie. Met deze technologie kunnen meerdere wafers (de schijven waarop halfgeleiders worden geproduceerd) tegelijkertijd worden verwerkt, wat zorgt voor een aanzienlijk hogere productiviteit vergeleken met concurrenten die single-wafer machines aanbieden. Deze verhoogde efficiëntie leidt tot lagere productiekosten per chip, wat cruciaal is in de halfgeleiderindustrie waarin alles draait om het minimaliseren van productkosten.

Hoewel de verkoop van elektrische voertuigen dit jaar wereldwijd minder hard groeit dan eerder voorzien, verwachten wij op de middellange termijn dat het wereldwijde aandeel van elektrische voertuigen sterk zal stijgen van 17% in 2023 naar meer dan 40% in 2030. Vanwege de huidige onzekerheid over de adoptiesnelheid van elektrische auto’s zijn de korte termijn vooruitzichten voor Aixtron behoorlijk onzeker. Dit heeft ons een kans geboden om te investeren in Aixtron tegen een naar ons oordeel aantrekkelijke waardering. Voor de Midlin portefeuille beschouwen wij Aixtron als een mooie toevoeging van een zeer winstgevende wereldmarktleider met aantrekkelijke groeivooruitzichten, dominante marktposities en een schuldenvrije financiële positie. Het bedrijf keert een bescheiden dividend uit. Aixtron heeft een ervaren management dat recent voor een nieuwe termijn bijtekende.

Teslin houdt via Midlin NV een belang in Aixtron.

Matthijs Wolf Matthijs Wolf

Dit is reclame. Raadpleeg het prospectus van Midlin en het essentiële informatiedocument voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Midlin houdt als constructieve en betrokken aandeelhouder belangen in Europese beursgenoteerde ondernemingen. Midlin is opgenomen als beleggingsinstelling in het register dat wordt gehouden door de Autoriteit Financiële Markten.

Terug naar boven