×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Gerlin Participaties | Blog

Gerlin Participaties heeft recent de opbouw van een nieuw 5%-belang in de portefeuille afgerond: een belang in WashTec AG. De Duitse bouwer van wasstraten is in Europa marktleider met een geschat marktaandeel van 35% en ziet kansen voor groei in Noord-Amerika en in de verkoop van shampoos en reinigingsmiddelen.

WashTec AG is wereldwijd toonaangevend in de productie, verkoop en onderhoud van autowasstraten. Het bedrijf is met name succesvol in kleinere roll-over borstelstraten (wasstraten die over de auto heen schuiven), die in Europa veel gevraagd zijn vanwege de beperkte beschikbare ruimte. Daarnaast produceert WashTec ook lange tunnelwasstraten, professionele wasinstallaties voor bussen en vrachtwagens en selfwash-boxen. Naast de verschillende soorten wasstraten biedt WashTec verbruiksartikelen aan, zoals milieuvriendelijke shampoos, speciale anti-insecten coatings en velgenreinigers. De verkoop van deze verbruiksartikelen, samen met servicecontracten en onderhoudsopbrengsten, zorgt voor een aanzienlijke wederkerende omzet. WashTec ziet kansen om de omzet van reinigingsmiddelen relatief hard te laten groeien, zowel in Europa als in Noord-Amerika. De omzet van reinigingsmiddelen heeft een hoge marge en door de wederkerende omzet kan het bedrijf, zelfs in economisch moeilijkere tijden, blijven investeren in innovatie.

Het succes van WashTec is niet alleen te danken aan de kwaliteit van haar installaties, maar ook aan de uitstekende service. Dankzij de grote aantallen kan het bedrijf een eigen onderhoudsnetwerk onderhouden. In Europa rijden er alleen al 600 eigen onderhoudsmonteurs rond. Als marktleider kan WashTec haar klanten beter bedienen dan haar concurrenten, waardoor de wasstraten een maximale uptime hebben. Met een ‘connected’ wasstraat kunnen klanten gebruikmaken van een online carwash managementsysteem, waarmee ze op afstand technische problemen kunnen detecteren, preventief onderhoud kunnen plannen en kunnen controleren of shampoo en wax moeten worden bijgevuld. Consumenten kunnen via een app een wasprogramma kiezen en betalen, waardoor wasstraten volledig onbemand en cashloos kunnen functioneren. Sinds de uitvinding van de roll-over borstelstraat tientallen jaren geleden, streeft WashTec met digitale innovaties naar een groter marktaandeel in de carwashbranche.

De markt voor autowassen is behoorlijk stabiel. Weersomstandigheden hebben meer invloed op het aantal wasbeurten dan het aantal gereden kilometers. Bovendien is er wereldwijd een trend naar meer geautomatiseerd wassen. Dit komt niet alleen door het gemak van een wasstraat, maar ook door milieueisen en regelgeving. Zelf wassen op straat is namelijk relatief milieuonvriendelijk, omdat olieresten en zeepresten in de bodem en het grondwater terechtkomen. Een wasstraat gaat efficiënter om met water, vooral als deze is uitgerust met een waterterugwininstallatie. In verschillende landen, waaronder Duitsland, is het wassen op straat zelfs verboden. Voor klanten van WashTec is een investering in een wasstraat zeer aantrekkelijk, omdat een wasstraat meestal hoge winstmarges genereert en daardoor een korte terugverdientijd heeft.

WashTec heeft haar sterkste marktpositie in Europa, waar het een marktaandeel van ongeveer 35% heeft. Het overgrote deel van de omzet wordt nu in Europa gerealiseerd. In Noord-Amerika is er nog veel te winnen en daarom investeert WashTec hier in haar verkoop- en service apparaat. In Noord-Amerika heeft WashTec een sterke marktpositie in roll-overs en liggen er kansen om te groeien met een nieuw product dat WashTec heeft ontwikkeld voor de Amerikaanse markt, waar snelheid meer van belang is dan het wasresultaat. Het gaat om een combinatie tussen een klassieke roll-over en een lange tunnelwasstraat, de zogenaamde mini-tunnel. Dit product combineert de voordelen van een roll-over (weinig ruimte) met die van een lange tunnel (hoog volume). WashTec ziet kansen om haar sterke marktpositie in roll-overs in de VS te gebruiken om bij vervanging de (mini-)tunnel te verkopen. WashTec streeft naar marktaandeelwinst met het nieuwe product, dat voor wasstraatexploitanten een zeer snelle terugverdientijd van ruim een jaar biedt.

Wij volgen WashTec al jaren en sinds 2020 maakt het deel uit van de portefeuille van Midlin, waardoor we het bedrijf goed kennen. Gerlin Participaties en Midlin behoren nu met hun gezamenlijke belang tot de top drie aandeelhouders. We hebben een goede relatie met de andere grootaandeelhouders, wat ons de mogelijkheid geeft invloed uit te oefenen op zaken als kapitaalallocatie en kwaliteit van toezicht. Bovendien versterkt deze aandeelhoudersbasis de onderneming verder doordat veel aandeelhouders een cultuur van goede stewardship hoog in het vaandel hebben staan.

Door de hogere rente in het afgelopen jaar stellen vooral kleinere wasstraatuitbaters de vervanging van machines, indien mogelijk, nog even uit. Een toekomstige daling van de rente zal naar verwachting de vraag naar de wasstraten van WashTec positief beïnvloeden, terwijl een stijging van de rente een negatieve invloed zal hebben op de vraag en daarmee een risico vormt. Ondanks de huidige lagere vraag genereert WashTec positieve cashflows, beschikt het over een sterke balans en keert het een hoog dividend uit. Door de constante vraag naar autowassen zullen machines regelmatig moeten worden vervangen en de investeringsbereidheid van klanten zal uiteindelijk weer toenemen. De huidige onzekerheid heeft ons de kans geboden om een best-in-class wereldmarktleider in een stabiele markt aan te kopen voor een aantrekkelijke prijs. Voor de portefeuille van Gerlin Participaties beschouwen we het toevoegen van WashTec als een mooie verbetering, omdat we een bedrijf van hoge kwaliteit met relatief defensieve eigenschappen en een hoog dividendrendement toevoegen.

Teslin houdt via Gerlin Participaties en Midlin NV een belang in WashTec.

philip van es portretMartijn de Haas

 philip van es portret Philip van Es

Dit is reclame. Raadpleeg de informatiememoranda van Gerlin Participaties en Midlin en hun essentiële informatiedocumenten voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Gerlin Participaties houdt als constructieve, betrokken en actieve aandeelhouder substantiële belangen in Duitse beursgenoteerde ondernemingen. Midlin houdt als constructieve en betrokken aandeelhouder belangen in Europese beursgenoteerde ondernemingen. Gerlin Participaties en Midlin zijn opgenomen als beleggingsinstellingen in het register dat wordt gehouden door de Autoriteit Financiële Markten. De verhandelbaarheid van de deelnemingsrechten in Gerlin Participaties is beperkt, omdat Gerlin Participaties een closed-end beleggingsinstelling is. Zie voor meer informatie over dit risico en andere relevante risico’s de informatiememoranda van Gerlin Participaties en Midlin en hun essentiële informatiedocumenten.

Terug naar boven