×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Gerlin Participaties en Midlin | Blog

AI (kunstmatige intelligentie) werd genomineerd als woord van het jaar 2023. Sommigen noemen het een hype, maar wat houdt AI precies in, waar wordt het voor toegepast, en welke van onze Gerlin-bedrijven profiteren ervan?

Wat is AI en waarom is het belangrijk?

AI heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld van een concept naar een alledaagse realiteit die ons leven op diverse manieren beïnvloedt. In 2023 zagen we een explosie in AI-gebruik, mede door de lancering van ChatGPT, een taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Binnen twee maanden bereikte ChatGPT 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, waarmee het destijds het snelst groeiende consumentenproduct ooit werd. Generatieve AI biedt voordelen zoals het creëren van creatieve inhoud, verbeteren van productiviteit, personaliseren van assistentie en ondersteunen van onderzoek en ontwikkeling. De opkomst van generatieve AI, zoals ChatGPT, Google Gemini en DALL-E, heeft wereldwijd tot enorme interesse in deze technologie geleid. De vraag naar AI-chips, bestaande uit krachtige GPU's en High Bandwidth Memory (HBM) chips, is ongekend. Extra investeringen in hardware zijn essentieel om generatieve AI op te schalen. De exponentiële toename van data door de ontwikkeling van AI is aanzienlijk.

Wereldwijd hebben aandelenmarkten het afgelopen jaar significante bewegingen laten zien als gevolg van de vooruitgang in AI. De portefeuille van Gerlin Participaties heeft hier ook van geprofiteerd. Twee van onze portefeuillebedrijven, SUSS MicroTec en technotrans, halen direct voordeel uit deze trend.

SUSS MicroTec: Sleutelspeler in AI-gerelateerde technologie

De 'Temporary Bonder' machines van SUSS MicroTec spelen een cruciale rol bij de productie van geavanceerde HBM geheugenchips, die sterk in opkomst zijn door de toename van AI-toepassingen. HBM-chips bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditionele geheugenchips: ze hebben een hogere bandbreedte, minder vertraging, zijn energiezuiniger en kunnen dichter bij de GPU worden geplaatst, wat de algehele prestaties verbetert. Deze chips bestaan uit acht of meer dunne geheugenlagen die op elkaar gestapeld zijn. Deze lagen worden tot de dikte van een mensenhaar geslepen en ondersteund door een tijdelijke wafer om beschadiging of kromtrekken te voorkomen. Deze tijdelijke connectie wordt gerealiseerd met de machines van SUSS MicroTec, die een groot marktaandeel heeft omdat ze twee van de drie leidende geheugenproducenten, Samsung en Micron, van machines voorziet.

Om aan de groeiende vraag te voldoen, heeft SUSS MicroTec de productielocatie in Taiwan opgeschaald. Taiwan is gekozen als locatie vanwege de hoogwaardige toeleveringsketen en de nabijheid van een zeer belangrijke klant, TSMC. De productie in Taiwan kent risico’s, zoals de mogelijkheid van een escalatie tussen Taiwan en China. SUSS MicroTec is zich hier bewust van en overweegt om ook uit te breiden naar een ander Aziatisch land. De komende jaren wordt een aanzienlijke groei verwacht in de markt voor HBM. SUSS MicroTec is goed gepositioneerd om te profiteren van deze groei dankzij hun leidende marktpositie.

technotrans en de opkomst van vloeistofkoeling

technotrans heeft exposure naar AI-gerelateerde infrastructuur door de transitie van luchtkoeling naar vloeistofkoeling in geavanceerde datacenters. Het bedrijf biedt een retrofit oplossing waarmee bestaande servers in datacenters kunnen worden omgezet van lucht- naar vloeistofkoeling. Ook voor de koeling van servers in nieuwe datacenters levert technotrans vloeistofgekoelde oplossingen. Hoewel vloeistofkoeling hogere initiële kosten en meer complexiteit met zich meebrengt, rechtvaardigen de lange termijn voordelen, zoals lagere energiekosten en hogere efficiëntie, deze investering. Hierdoor verschuift de trend steeds meer van luchtkoeling naar vloeistofkoeling. Voor de meest geavanceerde datacenters is vloeistofkoeling zelfs een vereiste geworden.

technotrans levert koelingsoplossingen aan een Brits-Amerikaans bedrijf dat volledige koelsystemen integreert in datacenters van grote technologiebedrijven zoals Amazon, Meta en Microsoft. Hierdoor zijn deze techreuzen indirect klanten van technotrans. Door de exponentiële toename van data door AI-ontwikkelingen zal het aantal vloeistofgekoelde datacenters de komende jaren aanzienlijk groeien. Dit zal naar verwachting een positieve impact hebben op de omzetgroei van technotrans.

Wat de toekomst ons brengt

De beurskoersen van belangrijke spelers zoals NVIDIA zijn de laatste tijd sterk gestegen. NVIDIA is momenteel meer waard dan alle Duitse bedrijven met een primaire beursnotering in Duitsland samen. Hoewel het moeilijk is te voorspellen of deze koersstijging zal aanhouden, is het duidelijk dat het bedrijf nu veel geld verdient en dit de komende jaren waarschijnlijk zal blijven doen. De inkomsten van NVIDIA worden voornamelijk gedreven door de opbouw van AI-gerelateerde infrastructuur.

Hoewel er momenteel enorm veel aandacht uitgaat naar de AI-ontwikkeling en sommigen zelfs van een hype spreken, worden investeringen in de infrastructuur gedreven door tastbare successen en bewezen casestudy's van AI-implementaties. De ontwikkeling van AI vereist aanzienlijke rekenkracht, dataopslag en netwerkcapaciteiten. De opbouw van deze infrastructuur is essentieel om de groeiende rekenbehoeften te ondersteunen. Overheidsinitiatieven en beleidsmaatregelen in veel landen stimuleren de ontwikkeling van AI-technologieën, wat wijst op een bredere erkenning van het potentieel van AI. Terwijl publieke interesse en onderwijs in AI toenemen, groeit ook de vraag naar AI-oplossingen, wat leidt tot verdere investeringen in bijbehorende infrastructuur. Vooruitkijkend verwachten we een verdere toename van regelgeving en een grotere nadruk op naleving. Zowel sociaal als juridisch zal AI een cruciaal punt bereiken, waarbij we zorgvuldig moeten overwegen hoe en waarvoor het moet worden toegepast. AI brengt ook risico's met zich mee zoals privacy-inbreuken, veiligheidskwesties en mogelijk misbruik voor desinformatie. Het juiste evenwicht vinden zal cruciaal zijn om de voordelen van AI volledig te benutten en tegelijkertijd de risico's te beheersen.

AI krijgt terecht veel aandacht, maar het is onzeker of alle hooggespannen verwachtingen zullen worden waargemaakt. Wat wel zeker is, is dat de AI-infrastructuur momenteel tastbaar wordt opgebouwd. Wij zijn gelukkig met twee portefeuillebedrijven die van deze trend profiteren.

Teslin houdt via Gerlin Participaties een belang in SUSS MicroTec en via Gerlin Participaties en Midlin NV een belang in technotrans.

philip van es portret Philip van Es

Dit is reclame. Raadpleeg de informatiememoranda van Gerlin Participaties en Midlin en hun essentiële informatiedocumenten voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Gerlin Participaties houdt als constructieve, betrokken en actieve aandeelhouder substantiële belangen in Duitse beursgenoteerde ondernemingen. Midlin houdt als constructieve en betrokken aandeelhouder belangen in Europese beursgenoteerde ondernemingen. Gerlin Participaties en Midlin zijn opgenomen als beleggingsinstellingen in het register dat wordt gehouden door de Autoriteit Financiële Markten. De verhandelbaarheid van de deelnemingsrechten in Gerlin Participaties is beperkt, omdat Gerlin Participaties een closed-end beleggingsinstelling is. Zie voor meer informatie over dit risico en andere relevante risico’s de informatiememoranda van Gerlin Participaties en Midlin en hun essentiële informatiedocumenten.

Terug naar boven