×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Teslin Participaties | Interview

2021 was een recordjaar voor Teslin Participaties, zowel qua rendement als qua activiteiten. Het fonds werd uitgebreid met twee nieuwe belangen, er werden twee kleinere verkocht, waarvan er één nog slechts in opbouw was, één van de bedrijven in portefeuille ging van de beurs en er werd geparticipeerd in drie emissies. Er werden stappen gemaakt op ESG-gebied, het investeringsteam werd uitgebreid en er was regelmatig overleg met vrijwel alle besturen van de bedrijven. Jan-Jaap Bongers blikt terug op een druk jaar dat zeer succesvol werd afgesloten.

Teslin Participaties sloot 2021 af met een rendement van 36,4%, inclusief herbelegde uitkeringen. Het was natuurlijk ook een gunstig beursjaar, maar jullie versloegen hier ruim alle relevante indices mee. Een feestelijk jaar dus?

“Ja, we mogen zeker trots zijn op dit rendement. 36,4% is fors hoger dan de SmallCapindex die steeg met 23,8%, de MidCapindex die steeg met 18,7% en de AEX die met een stijging van 30,6% sloot. Het was overall een positief jaar; op het laagste punt stonden we op +2,5% en bijzonder genoeg stonden we precies op 31 december op het hoogste punt van het jaar met 36,4%. Voor veel mensen was 2021 een coronajaar dat ze liever vergeten. Voor ons scheen op werkgebied de zon en daar zijn wij gelukkig mee. Wij maakten dit jaar op ieder gebied grote stappen.”

Aan welke bedrijven in portefeuille is het rendement te danken?

“Eigenlijk liet maar één bedrijf een materiële daling zien. Accell was de uitschieter met een waardestijging van 86%, maar Ordina deed het ook heel goed met 61%, Besi met 59%, Stern met 53% en Brill met 50%. Het enige bedrijf dat niet bijdroeg was CM.com, dat het jaar afsloot met een negatief rendement van 10%. Na een stijging van 300% in de afgelopen twee jaar is dat overigens niet teleurstellend te noemen. Wij hebben ons belang in CM.com dan ook iets uitgebreid, omdat het bedrijf zich goed ontwikkeld heeft.”

Begin 2021 was de Net Asset Value van het fonds € 596 miljoen en einde jaar € 796 miljoen. Dat zegt ook wat over de hoeveelheid activiteiten?

“Ja, de NAV steeg behoorlijk. Op zichzelf hoeft dit niet gecorreleerd te zijn aan verschillende transacties. In 2021 hebben  we bepaald niet stil gezeten. We kochten voor € 210 miljoen aandelen en hebben voor € 158 miljoen verkocht. Dat is uitzonderlijk veel voor ons. Zo hebben wij geparticipeerd in de kapitaalemissies van CM.com, Basic-Fit en Accsys, de laatste stukken van Sligro en uiteindelijk alle stukken van Basic-Fit zijn verkocht en geïnvesteerd in twee nieuwe belangen: NX Filtration en Ebusco. Bovendien hebben we bestaande belangen uitgebreid of juist verkleind om de portefeuille optimaal te positioneren.”

U verkocht Basic-Fit. Basic-Fit? Die naam kwamen we niet eerder tegen bij Teslin Participaties.

“We zijn in het voorjaar van 2020 begonnen met het kopen van aandelen in Basic-Fit. Het is een mooi bedrijf en mede door het uitbreken van de coronapandemie zou het een winnaar in die sector kunnen worden. De lock downs zouden er ons inziens toe leiden dat de grote ketens versneld konden groeien. Het aandeel kostte ongeveer € 20 toen wij een belang opbouwden van net geen 3% met het doel er ruim 5% van te maken. Toen het bekend werd dat er vaccins beschikbaar zouden komen met een hoge effectiviteit steeg de koers echter fors met zo’n 50%.  Wij hebben nog een lang afgewacht of er een geschikt moment zou komen om ons belang te vergroten, maar de koers steeg eigenlijk alleen maar verder door. Daarmee werd het aandeel te duur voor ons. We hebben dus verkocht voordat het ‘af’ was. Niet erg op zijn Teslins, want we nemen een belang met een lange termijn oriëntatie en niet voor een kort ritje, maar we maakten er wel een mooi rendement op.”

Sligro zat daarentegen 30 jaar in het fonds. Een afscheid met pijn in het hart?

“Verkoop van een belang gaat altijd gepaard met een beetje met pijn in het hart, maar we zitten hier voor onze aandeelhouders en daarvoor was het de juiste beslissing. Het bedrijf deed en doet het prima en wordt goed aangestuurd, maar wij zien een aantal langetermijnontwikkelingen die de markt onder druk kunnen zetten. Niet alleen tijdelijk vanwege corona, maar ook op de langere termijn, zoals grote retailers die gaan bezorgen aan bedrijven waardoor de concurrentie toeneemt Een ander belangrijk argument was dat wij kapitaal wilden vrijspelen voor andere interessante proposities.”

U bouwde twee nieuwe belangen op. In juni kondigde u aan dat NX Filtration in portefeuille kwam, vlak voor het bedrijf naar de beurs ging. Gaat het hier om een start-up?

“NX Filtration werd opgericht in 2016 door Prof. Dr. Ir. Erik Roesink, hoogleraar aan de Universiteit van Twente. De UT is wereldwijd bekend om haar onderzoek naar waterfiltratie en Roesink is een expert op dat gebied. Het bedrijf heeft de afgelopen vijf jaar veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe technologie: Direct Nano Filtration (‘dNF’). Modules gemaakt van die dNF membranen kunnen grond- en afvalwater zuiveren, waardoor het geschikt wordt voor drinkwater of hergebruikt kan worden in de industrie. Dat systeem is een technologische doorbraak en disruptief in de sector. Het is uniek omdat  er geen chemicaliën nodig zijn gedurende het proces. Het verbruikt ook veel minder energie dan andere technologieën en is daarom ook goedkoper. Momenteel staan er pilot systemen bij een groot aantal potentiële klanten die ze zo kunnen testen zonder de volledige investering te doen. In het eerste halfjaar van 2021 leidde dat al tot een aantal ‘echte’ klanten. Dus ja, een start-up, maar wel met een bewezen concept en tractie in de markt. De beursgang vergroot de naambekendheid en maakt het mogelijk versneld op te schalen. Wij hebben er vertrouwen in dat het managementteam dat kan. Roesink is nog betrokken als CTO en het bestuur is versterkt met een CCO en een CFO. Wij participeerden graag mee en ondersteunden de IPO als ‘cornerstone investor’ en investeerden € 28 miljoen in een belang van meer dan 5%.”

Ook bij de nieuwe aanwinst Ebusco gaat het om een nieuweling op de beurs.

“Ook bij Ebusco deden wij als ‘cornerstone investor’ mee in de beursgang, maar een start-up kun je het niet echt noemen. De onderneming werd in 2010 opgericht door de huidige CEO, Peter Bijvelds. Zijn missie is het vergroenen van het openbaar vervoer met emissievrije bussen. Ebusco is zeer innovatief en heeft constant geïnvesteerd in de ontwikkeling van steeds lichtere en efficiëntere bussen. De nieuwste generatie, de Ebusco 3.0., is gemaakt van een zelf-ontwikkelde composietstructuur die een stuk lichter is dan de traditionele staal en aluminium-constructies. De bus kan daardoor 575 kilometer afleggen op een volle batterij en is daarmee inzetbaar op vrijwel alle busroutes in Europa. De bus heeft ook nog eens een levensduur van 25 jaar. De combinatie van die factoren maakt deze bus aantrekkelijk voor vervoerders die hun dieselbussen moeten vervangen om te voldoen aan de nieuwste wet- en regelgeving omtrent CO2-emissie. De komende vijf jaar zal de vraag naar elektrische bussen exponentieel toenemen. Ebusco is uitstekend gepositioneerd om daarvan te profiteren. Wij zijn ook positief over het ondernemerschap van de CEO, die ook na de beursgang een significant belang in het bedrijf houdt. Wij investeerden € 70 miljoen in een belang van meer dan 5%.”

Pre-IPO cornerstone posities zijn risicovoller dan investeringen in oude bekenden op de beurs. Gaat u dit vaker doen?

“Bedrijven die naar de beurs komen hebben uiteraard geen track-record op de beurs, maar dat maakt ze niet bij voorbaat risicovoller. Het hangt af van de specifieke situatie en de risico-rendement afweging die je maakt. Het zijn van een cornerstone investeerder geeft ons de mogelijkheid ons due diligence proces voorafgaand aan onze investering uitvoerig en gedetailleerd uit te voeren. Door het opbouwen van kennis en ervaring proberen wij het risico zoveel mogelijk te mitigeren. De bedrijven waarin we in 2021 investeerden, NX Filtration en Ebusco, zijn echte groeibedrijven met een uitgesproken ESG-profiel dat goed bij ons past. Ze maken de wereld een beetje beter. Natuurlijk moeten ze veel tegelijk doen om de ambities waar te maken en op dividend hoeven we voorlopig niet te rekenen. Dat verhoogt het risico, maar de kansen op een goed rendement zijn ook groot. Eerder hebben wij bij de beursgang van Accsys en CM.com ook als cornerstone investor meegedaan. Daar is het start-up karakter nu wel uit en beide bedrijven hebben een zeer gezonde groei laten zien. Dit is niet onopgemerkt gebleven. De aandelenkoersen van deze bedrijven staan twee tot drie keer zo hoog als waarvoor wij de eerste aandelen kochten. We zijn overigens niet van plan om alleen ‘harde’ groeibedrijven in portefeuille te nemen, maar streven naar een goede balans van waarde- en groeibedrijven. De huidige opbouw van de portefeuille is een goede reflectie daarvan.”  

Over beursgangen gesproken, ICT Group gaat mede dankzij u van de beurs af. Een delisting leek u beter voor het bedrijf?

“ICT moet het voor verdere groei met name van overnames hebben. De organische groeimogelijkheden zijn beperkt. Wij denken dat het sneller kan schakelen als het in een private omgeving opereert. In de markt waarin ICT actief is, is een consolidatieslag gaande. Om daar een leidende rol in te kunnen spelen is er meer kapitaal en slagkracht nodig dan het bedrijf in een publieke omgeving had. Het moet zich bovendien volledig op de lange termijn kunnen concentreren in plaats van op het komende kwartaalresultaat om haar waardering op een goed niveau te houden. Het bestuur was het ook eens met die redenering. Delisting is altijd een ingewikkeld proces. In een consortium met NPM Capital hebben we een openbaar bod gedaan, waarin in eerste instantie net niet voldoende aandeelhouders geïnteresseerd waren. Een minimum van 80% van de aandeelhouders moet het bod steunen om het gestand te doen. Na een verhoging van het bod bood gelukkig 98% van de aandeelhouders zijn aandelen aan. De overgebleven 2% wordt door middel van een niet al te sympathiek klinkende uitrookprocedure verkregen, waarbij deze aandeelhouders ook gewoon de geaccepteerde biedprijs betaald krijgen. Vaak gaat het hierbij trouwens om mensen die niet eens weten dat er een overname heeft plaatsgevonden, of dat ze überhaupt eigenaar zijn van aandelen. Uiteindelijk zijn wij nu mede-eigenaar van een privaat bedrijf. Wij denken dat er de komende 5 tot 7 jaar mooie successen geboekt gaan worden.”

Verdwijnt Stern na de verkoop aan Hedin Mobility Group ook van de beurs?

“Nee, Stern verdwijnt nog niet, omdat het een verkoop betreft van de operationele activiteiten en niet van de beursholding. Wij zijn wel voorstander van de aangekondigde transactie. We vinden namelijk allang dat het beter is voor Stern om zich bij een groot internationaal concern aan te sluiten. Vlak voor de coronacrisis was er sprake van een fusie met Hedin, maar werden de onderhandelingen opgeschort. In het nu voorliggende voorstel neemt Hedin alleen SternFacilitair over, of wel alle dealer-, verhuur- en schadeherstelactiviteiten. De beursgenoteerde holding met daarin het 5% belang in de verzekeraar Bovemij wordt niet verkocht. Daarvoor moet in de toekomst een oplossing gevonden worden. Stern zit al sinds 2002 in de portefeuille. Uiteindelijk hebben wij op onze investering wel een positief rendement behaald, maar zeker niet genoeg voor onze minimale rendementseis van jaarlijks 10%. Terugkijken zat het bedrijf in een te lastige sector met veel concurrentie, lage marges en het nodige risico van disruptie. Om daar tegen bestand te zijn is inlijving in het veel grotere Hedin de beste zet voor het bedrijf en voor ons ook.”

Ondertussen hebt u zich ook geroerd in governance onderwerpen. Bij Beter Bed bijvoorbeeld ging het over de remuneratie van de CEO.

Bij Beter Bed Holding werd in december een buitengewone vergadering van aandeelhouders gehouden waarin werd gestemd over de herbenoeming van John Kruijssen als CEO voor de komende vier jaar. Hij is een goede bestuursvoorzitter en cruciaal voor de verdere groei van het bedrijf. Wij wilden hem dan ook heel graag voor het bedrijf behouden. Zijn succesvolle hervorming van Beter Bed was overigens niet onopgemerkt gebleven en hij had dan ook voldoende andere alternatieven. De Raad van Commissarissen zag hem ook graag bijtekenen en stelde met onze steun een aantrekkelijk beloningspakket voor met een prestatieafhankelijke aandelenregeling. De helft van die prestatieaandelen komt hem toe bij het behalen van afgesproken omzet- en winstgevendheiddoelstellingen in 2023, de andere helft is gekoppeld aan omzet- en winstgevendheiddoelstellingen in 2025. Niet alleen wij vonden het een goed voorstel; het werd  aangenomen met Noord Koreaanse cijfers. 

Hoe staat het met het ESG-beleid en de strategie van Teslin Participaties? Staan de bedrijven open voor uw bemoeienis op dat gebied? 

“In 2020 begonnen we, ondersteund door een daarin gespecialiseerde consultant, met de ESG-analyses van onze bedrijven. In 2021 hebben wij ze allemaal beoordeeld of gereviewd en hebben wij de resultaten besproken met de besturen. Het management stelt onze rapportages en aanbevelingen altijd op prijs, want wij maken eigen analyses die specifiek relevant zijn voor het bedrijf en gebruiken dus geen algemene afvinklijstjes. Wij zien soms hiaten of kansen die zij zelf niet eerder zagen en bieden ze een outside-in beeld. Ik ben best positief verrast over hoe hoog ESG op de agenda staat bij de bedrijven in onze portefeuille. Niet alleen vanwege financiële redenen en wet- en regelgeving, maar ook vanuit intrinsieke motivatie. Wij maken ook specifieke investeringskeuzes vanuit die motivatie. Zowel de nieuwe belangen als de bestaande hebben een goed tot sterk ESG-profiel. We onderscheiden vijf rating-niveaus: reactive, involved, committed, integrated en futureproof.  Geen enkel bedrijf scoort lager dan involved, en een groot deel staat op committed. Onze ambitie is dat in 2025 alle bedrijven die nu in portefeuille zitten minimaal die committed rating hebben en de helft integrated. En uiteindelijk streven we natuurlijk naar futureproof, maar dit zal niet voor alle bedrijven zijn weggelegd. 

Niet ieder bedrijf kan futureproof worden toch? Gaan jullie dan desinvesteren in bedrijven die vanwege hun aard niet circulair kunnen worden?

“Het ligt eraan wat je vindt dat futureproof precies is. Zo blijven we altijd CO2 uitstoten, maar het gaat erom of je het kunt verminderen, opvangen, of compenseren. En of je materialen recyclebaar kunt maken en chemische stoffen kunt vervangen door minder schadelijke alternatieven. En of je toeleveranciers ook aan ESG-normen voldoen. Accsys is met haar milieuvriendelijk hout al op weg naar futureproof. NX Filtration heeft ESG ook verankerd in haar DNA, maar ook een bedrijf als Kendrion zou uiteindelijk als futureproof moeten kunnen kwalificeren. Het levert dan nog steeds producten aan de auto-industrie, maar wel voor schone auto’s, het gebruikt ruwe materialen die recyclebaar zijn en hernieuwbare energie. Het gaat ons erom dat we bedrijven helpen het next level te bereiken, ons terugtrekken helpt niet bij verduurzaming van het bedrijfsleven. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wij überhaupt niet investeren in bedrijven die min of meer per definitie een negatief effect hebben op de sustainable development goals van de VN.”

Het was een druk jaar en het fonds wordt steeds groter. Kan de interne organisatie dat aan?

“Om het allemaal goed aan te kunnen hebben we het investeringsteam uitgebreid met een extra associate en een extra analist. Nu bestaat het team uit 6 ’personen, waaronder een fondsmanager, vier associaties en een analist. Daarnaast hebben we vrijwel altijd een stagiaire die vier tot zes maanden bij ons werkt. Iedereen werkt full time voor het fonds, in plaats van per sector voor verschillende Teslin-fondsen zoals vroeger. We investeren in relatief weinig bedrijven waarvan we proberen zo veel mogelijk te weten. Een toegewijd team is dan het meest efficiënt. Ook onze Raad van Commissarissen, sinds dit jaar onder leiding van de nieuwe voorzitter Jan Albers, heeft het druk gehad met ons. Er is veel en intensief overleg geweest over de verschillende investeringen en het risicoprofiel van het fonds.”

Teslin Participaties is een Nederlands fonds. Is er in Nederland nog wel genoeg te kiezen?

“Ja, dat hebben we afgelopen jaar ook wel laten zien. Er zijn nog voldoende investeringskansen. We kijken nu actiever naar pre IPO situaties. Dat kan, omdat we goed gepositioneerd zijn in de markt en daardoor vrijwel alles tijdig voorbij zien komen. Ons investeringsteam heeft de kwaliteit om tot een goede beoordeling van de propositie te komen. In 2021 hebben we actief gekeken naar vijftien proposities waar we uiteindelijk bij twee hebben besloten te investeren. Ik verwacht in 2022 nog een aantal kleine wijzigingen te maken in de portefeuille van het fonds, maar daarna staat het goed om de komende jaren een bovengemiddeld rendement te behalen. De aandacht zal dan ook meer gericht zijn op de ondernemingen in de portefeuille om de verwachte waardecreatie te realiseren.”

Volgend jaar

“Ik ben erg enthousiast over onze portefeuille. Hoewel wij ons richten op de lange termijn ontwikkelingen, geloof ik in onze bedrijven en dat we in 2022 weer een goed rendement kunnen halen, maar wat er ‘macro’ gebeurt is natuurlijk onduidelijk en daar hebben wij geen invloed op. Wat gaat de markt doen? Is de inflatie zorgelijk omdat hij structureel van aard is, of is het tijdelijk vanwege de sterke stijging van de energieprijzen? Hoe snel herstelt de supply chain van de disruptie veroorzaakt door de lock-downs en wat doet de rente? En hoe gaat het verder met China en Taiwan, de tanks bij de grens met Oekraïne, de volgende Covid-variant? Wat ik echter wel weet is dat de bedrijven in onze portefeuille allemaal een goed en duurzaam businessmodel hebben. Zij kunnen ook in lastige tijden standhouden. Dat geeft mij absoluut vertrouwen in de toekomst.”

En er is al een eerste aankondiging gedaan. Een openbaar bod op Accell samen met KKR?

“Ja, dat klopt. Wij zijn blij met de aankondiging. Het is een grote transactie en wij hebben daar met onze partner KKR hard aan gewerkt. Accell is actief in een dynamische markt en alle partijen zijn zich aan het positioneren om daar optimaal op in te spelen. In Nederland alleen al kocht Pon.Bike, bekend van Gazelle, vorig jaar het bekende fietsmerk Cannondale en haalde fietsenbedrijf Van Moof € 100 miljoen groeikapitaal op bij investeerders. Accell zal de komende jaren moeten versnellen in de executie van haar strategie met hogere investeringen in innovatie, marketing en digitale transformatie. Het bedrijf is daar beter toe in staat onder privaat eigendom. KKR is voor ons een goede partner, omdat het naast veel expertise en ervaring ook het benodigde internationale netwerk meebrengt. Bovendien sluiten onze visies op het gebied van ESG goed op elkaar aan, dat was voor ons erg belangrijk.”

Terug naar boven