×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Teslin Participaties | Blog

Op 21 maart hebben Ordina en Sopra Steria gezamenlijk aangekondigd overeenstemming te hebben bereikt over een bod in contanten van € 5,75 per aandeel exclusief voorgesteld dividend van € 0,395 per aandeel. Hiermee komt het bod in totaal neer op ruim € 6,14 per aandeel. Het bod wordt unaniem ondersteund en aanbevolen door de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Ordina. In onze ogen zet Ordina met de voorgestelde aansluiting bij Sopra Steria een goede strategische stap om haar leidende positie in de Benelux te behouden en te verstevigen.

Wij kochten onze eerste aandelen Ordina in 2013. Destijds werd het bedrijf geplaagd door matige resultaten en reputationele problemen. Hierdoor hebben wij een belang van 5% kunnen opbouwen tegen een aantrekkelijke waardering van net boven een euro per aandeel. Het was wel belangrijk dat het bedrijf zich opnieuw zou uitvinden door weg te bewegen van de traditionele systemintegrator die het destijds was. Met de benoeming in 2017 van de huidige CEO, Jo Maes, werd het startsein hiervoor gegeven. Onder zijn leiding is Ordina getransformeerd naar een IT-dienstverlener met een focus op relevante IT-proposities met een hogere toegevoegde waarde. Jo Maes is instrumenteel geweest in het versterken van de positie van Ordina en wij zijn hem erkentelijk voor zijn inzicht, toewijding en inzet.

Ondanks de positieve operationele ontwikkelingen en verbeterende resultaten bleef de waardering behoorlijk achter. Aangezien wij steeds meer vertrouwen kregen in de ontwikkelingen bij Ordina, hebben wij in de afgelopen jaren meer dan 9,5 miljoen aandelen bijgekocht tegen een gemiddelde kostprijs van circa € 1,70 per aandeel. Hierdoor werden wij de grootste aandeelhouder met een belang van bijna 16%. De verbetering van de resultaten versnelde tijdens de coronapandemie door de versterkte vraag naar digitale diensten. De hogere winstgevendheid zorgde voor een stevige kasstroom en een hoge kaspositie. De waardering liep ook op, maar bleef nog altijd achter op sectorgenoten. Om dit gat te dichten hebben wij de onderneming gevraagd om een progressiever kapitaalallocatiebeleid te implementeren. Ordina heeft hier met verschillende acties in de afgelopen periode opvolging aan gegeven en recent met het voorstel om een dividend uit  te keren van € 0,395 per aandeel, oftewel 149% van de nettowinst over 2022.

Een belangrijk strategisch vraagstuk is de heersende personeelskrapte in de markten waarin Ordina actief is. De vraag naar IT-diensten blijft onverminderd sterk, maar door het gebrek aan personeel is het een uitdaging om daar optimaal op in te spelen. De onderneming zag dit ook en zette de zinnen op een overname buiten de Benelux om dit probleem het hoofd te bieden. Tegenwoordig is het eenvoudig om vanuit het buitenland te werken in een multidisciplinair team aan een opdracht voor een klant. Ondanks dat wij deze wens van het bestuur goed begrepen had deze route niet onze voorkeur vanwege het risico dat met zo’n overname gepaard gaat. Onze voorkeur ging uit naar het aansluiten bij een sterke strategische partner, waardoor Ordina direct toegang zou krijgen tot meer opties op het gebied van personeel en dienstverlening. Wij hebben deze voorkeur besproken met het bestuur.

De vandaag aangekondigde transactie lijkt een logische stap en geniet dan ook onze steun. Ordina heeft in Sopra Steria een sterke partner gevonden. Sopra Steria is een Franse IT-dienstverlener met circa € 5 miljard omzet, die net als Ordina IT-diensten levert aan publieke en financiële sectoren. Het kan daarvoor ruim 9.000 werknemers vanuit off- en nearshoring operaties inzetten. Daarnaast heeft het bedrijf expertise in cyber security wat voor Ordina ook een specifieke groeipropositie is. Aangezien Sopra Steria niet actief is in Nederland en beperkt in België is er een geringe overlap in klanten. Door de aansluiting bij een dergelijke sterke speler kan Ordina direct profiteren van de inzet van aanvullende technologische expertise en additioneel personeel. Wij denken dan ook dat de onderneming hiermee een goede stap zet richting het waarborgen van haar hoogwaardige dienstverlening en haar leidende positie in de Benelux verder zal verstevigen.

Het voorgestelde bod van € 5,75 per aandeel (exclusief dividend) geeft een premie van 43% op de gemiddelde koers van de afgelopen drie maanden. Wij vinden dat deze waardering het potentieel van Ordina inclusief een deel van de synergiën in de combinatie goed reflecteert. Wij kijken tevreden terug op onze investering in Ordina al is het met de nodige ‘ups & downs’ verlopen, zoals gebruikelijk met investeringen in ‘small- en midcaps’ op de beurs. De onderneming heeft een sterke operationele ontwikkeling doorgemaakt en wij hebben daar met een langetermijnvisie op een goede manier als investeerder aan bij kunnen dragen en op in kunnen spelen. Wij hebben onze rendementsdoelstelling van gemiddeld minimaal 10% per jaar ruim overtroffen met deze investering.

Wij willen het bestuur van Ordina hartelijk feliciteren met deze aankondiging en wensen hen veel succes met het afronden van de transactie.

Voor meer informatie verwijzen wij naar het persbericht:

https://www.ordina.com/investors/news/sopra-steria-and-ordina-agree-on-recommended-all-cash-public-offer-for-all-ordina-shares/

jan jaap bongers portretJan-Jaap Bongers

philip van es portretBoudewijn Gunning

Terug naar boven