Teslin Participaties heeft tezamen met het Australische groene investeringsfonds Fortescue Future Industries (FFI) groeikapitaal verschaft aan het Arnhemse HyET Solar, dat flexibele en lichtgewicht zonnefolie ontwikkelt en produceert voor het opwekken van zonne-energie. Beide partijen houden een substantieel minderheidsbelang in het bedrijf, waarbij FFI haar bestaande belang heeft uitgebreid. Met het kapitaal zal HyET Solar de opschaling van de productiefaciliteit voor haar unieke zonnefolie financieren. Het bedrijf is voornemens om op de middellange termijn naar de Amsterdamse beurs te gaan om additioneel groeikapitaal op te halen. Teslin Participaties zal HyET Solar actief begeleiden in dit proces.
HyET Solar heeft een lange geschiedenis. Het bedrijf is 25 jaar geleden begonnen onder de naam Helianthos bij AkzoNobel, die de activiteiten in 2006 verkocht aan Nuon. Nuon werd in 2009 overgenomen door Vattenfall, die de activiteiten van Helianthos wilde desinvesteren. In 2012 werden alle bedrijfsmiddelen van Helianthos verkocht aan HyET Solar, onderdeel van de HyET Group, onder leiding van ondernemer Rombout Swanborn. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren, in de luwte, hard gewerkt aan het commercieel gereedmaken van de technologie. Hierbij kon Rombout leunen op kennis en ervaring opgedaan uit eerdere successen, waaronder de investering in en succesvolle verkoop van twee bedrijven die ook actief zijn in de energietechnologie. Tot nu toe heeft Rombout dit gefinancierd uit eigen middelen.
Na een lange periode van ontwikkelen, testen en het opbouwen van een organisatie is het bedrijf nu klaar voor de volgende fase. HyET Solar maakt ‘Powerfoil’, een folie dat flinterdun is, oprolbaar en licht. Deze eigenschappen zorgen voor een scala aan voordelen ten opzichte van traditionele zonnepanelen. Het product weegt 95% minder, waardoor het zeer geschikt is voor oppervlaktes met een beperkt gewichtdragend vermogen zoals daken van distributiecentra, voetbalstadia, tankstations en fabriekshallen. Ook façades en gevels van gebouwen kunnen gemakkelijk met Powerfoil worden bekleed. Daarnaast is het volledig flexibel, waardoor het ook geplaatst kan worden op gebogen oppervlaktes, wat de toepassingsmogelijkheden nog verder vergroot. Het product gebruikt weinig materiaal en geen giftige of schaarse grondstoffen. Hierdoor is de ecologische voetafdruk stukken kleiner en ligt de energie terugverdientijd op enkele maanden, ten opzichte van enkele jaren voor traditionele zonnepanelen.
De gemiddelde kosten van stroom geproduceerd uit Powerfoil zijn potentieel ook nog eens stukken lager dan die uit traditionele panelen. Powerfoil kan per vierkante meter minder stroom opwekken dan traditionele panelen, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door allerlei kostenbesparingen. Het is eenvoudiger te transporteren, te monteren en kan direct op oppervlakken gelijmd worden, waardoor er sterk bespaard kan worden op installatiekosten. Ook in onderhoud is Powerfoil goedkoper, omdat het gemakkelijker schoon te houden is. Het unieke productieproces is schaalbaar, wat de productiekosten sterk kan drukken ten opzichte van traditionele panelen. Voor het verder opschalen en het doorontwikkelen van de technologie om de efficiëntie te verhogen is additioneel kapitaal nodig.
Vopak Ventures en FFI, het groene investeringsfonds van het Australische Fortescue Metals Group (FMG), investeerden eerder al in HyET Solar. In deze kapitaalronde heeft FFI additioneel groeikapitaal verschaft tezamen met Teslin Participaties. FFI is voornemens om een eigen Powerfoil productiefaciliteit op te zetten in Australië om groene stroom te genereren om, voor 2030, miljoenen tonnen groene waterstof per jaar te produceren. Hiermee worden de langetermijndoelstellingen van FMG ondersteund en de wereldwijde energietransitie gefaciliteerd.
HyET Solar heeft een missie: van fossiele brandstoffen naar goedkope schone energie voor iedereen door haar Powerfoil technologie. Wij hebben de afgelopen maanden veel tijd geïnvesteerd in het leren begrijpen van de potentie en bijbehorende risico’s van deze technologie. Daarnaast hebben we het productieproces, het onderscheidend vermogen en de marktdynamieken geanalyseerd. Hiervoor hebben wij (academische) artikelen gelezen, cursussen gevolgd, met industrie-experts, professoren, klanten, management en de andere aandeelhouders gesproken en meerdere malen de productiefaciliteit bezocht. Dit heeft ons zowel vertrouwen gegeven in de potentie van Powerfoil als dat Rombout Swanborn en zijn team, gesteund door Teslin Participaties en de overige aandeelhouders, in staat zullen zijn deze potentie te verwezenlijken. Over een aantal jaar zal het realiseren van een beursnotering een belangrijke volgende stap voor HyET Solar zijn. We zijn verheugd om het bedrijf te ondersteunen in haar missie.
Voor meer informatie over HyET Solar en het persbericht over de transactie verwijzen wij naar de relevante webpagina van HyET Solar.
Jan-Jaap Bongers, Fondsmanager Teslin Participaties