Op 23 juni 2016 vroeg het Verenigd Koninkrijk (‘VK’) door middel van een referendum aan haar inwoners of ze de Europese Unie (‘EU’) zouden willen verlaten. De opkomst was 72% en meer dan 30 miljoen mensen stemden. De voorkeur voor de Brexit, het verlaten van de EU, werd door de meerderheid (52%) uitgesproken.
Brexit status
Premier Theresa May riep op 29 maart 2017 artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie in, waarmee ze de eerste stap voor het vertrek van het VK uit de EU zette. Artikel 50 geeft partijen twee jaar de tijd om tot een akkoord te komen over de splitsing. Het vertrek van het VK zou dan ook uiterlijk 29 maart 2019 moeten plaatsvinden. Als er geen akkoord gesloten wordt tussen het VK en de EU zal er een ‘no-deal Brexit’ komen. Dit betekent dat alle banden verbroken worden zonder overgangsperiode of garanties op verblijfsrechten van burgers. De afgelopen periode is koortsachtig onderhandeld om tot een deal te komen en uiteindelijk is dat zelfs gelukt. Helaas werd dit akkoord door het Britse parlement op 15 januari 2019 weggehoond, zodat May opnieuw aan de onderhandelingstafel moest plaatsnemen. Een deal zou het VK tot 1 januari 2021 de tijd geven om alle processen op orde te krijgen, voordat de Brexit officieel ingaat. Andere opties zijn het aanvragen van uitstel aan de EU en/of het houden van een nieuw referendum in het VK, maar dan moet de Britse wet wel worden aangepast.
Effecten op Accsys
De tijd schrijdt voort. Een mogelijke (harde) Brexit zorgt voor veel onzekerheid, ook bij ons. Wij verwachten dat in onze portefeuille Accsys – dat zacht hout bewerkt tot planken (Accoya) en snippers voor houten platen (Tricoya) met de kwaliteiten van hardhout – er het meest van te lijden zal hebben. Het hoofdkantoor van Accsys is in Londen, het bouwt een nieuwe fabriek in Hull en ongeveer 25% van de huidige omzet – afkomstig uit de fabriek in Arnhem – komt uit het VK. Wij zijn over het slechtste geval, het no-deal scenario, ofwel het VK verlaat de EU zonder deal per 29 maart 2019, met Accsys in gesprek gegaan.
Door de structuur van het bedrijf, een fabriek in Nederland en het hoofdkantoor en straks een tweede fabriek in het VK, is de vrijheid van verkeer van personen tussen het VK en de EU belangrijk voor Accsys. Theresa May heeft al aangegeven dat zelfs in het no-deal scenario EU burgers vrij zijn om in het VK te blijven. VK-burgers zullen ook zonder visum 90 dagen naar de EU kunnen reizen. Op dit vlak lijken de problemen dus mee te vallen.
Accsys verkoopt in de fabriek in Arnhem geproduceerd Accoya aan houtdistributeurs in het VK. Accoya wordt verkocht in euro’s op basis van ‘ex works’ contracten. Dit houdt in dat de verantwoordelijkheid van Accsys ophoudt bij de poort van de fabriek en de klant verantwoordelijk is voor de logistiek en dus voor de import in het VK. De klanten van Accsys uit het VK hebben ervaring met importregulering, omdat ze vaker grondstoffen van buiten de handelszone kopen. Desalniettemin zal de prijs voor de eindklant hoger worden als er importtarieven geheven gaan worden. Concurrerende producten uit de EU zullen hier ook last van ondervinden, dus de concurrentiepositie wordt in dat opzicht niet slechter. Bovendien produceert Accsys momenteel op maximale capaciteit en kan het niet voldoen aan de globale vraag naar haar product. Het bedrijf heeft dus de luxe om Accoya elders af te zetten mocht de vraag vanuit het VK door de Brexit afnemen.
De Tricoya fabriek in Hull is nog in aanbouw en zal niet klaar zijn voor 29 maart 2019. De kosten voor het bouwen van deze fabriek zijn in Britse Ponden, maar Accsys heeft dit bedrag in euro’s vast gezet om wisselkoersrisico te minimaliseren. Ook deze fabriek zal in euro’s en op basis van ‘ex works’ contracten gaan leveren. Klanten van de Hull fabriek maken met de houtsnippers MDF, waarschijnlijk grotendeels buiten het VK. Er zijn nu al verplichte afnamecontracten en die leggen een stevige basis onder de exploitatie van de fabriek onafhankelijk van de Brexit. Daarnaast is de verwachting dat er op houtsnippers geen of een zeer beperkt handelstarief zal komen, omdat het geen luxe product betreft. Er zou mogelijk wel een heffing kunnen komen op MDF dat naar het VK (terug) geïmporteerd wordt. Bij elkaar genomen verwacht het bedrijf dat het effect te overzien is.
Andere aspecten zijn de aankoop van de benodigde chemicaliën, maar deze prijs wordt internationaal bepaald en hangt af van de gas-, methanol- en dollarprijs. Bovendien verkoopt Accsys het restproduct weer terug aan de chemicaliënleverancier om het te hergebruiken en heeft daarmee een natuurlijke hedge in handen.
Onze visie
Alles bij elkaar verwachten wij dat de Brexit op korte termijn wellicht een negatieve impact zal hebben op het sentiment rondom Accsys. Gelukkig investeren wij voor de lange termijn en staat de investeringscasus Accsys – ondanks een mogelijke Brexit – dan nog steeds als een huis.
Teslin houdt via Teslin Participaties een belang in Accsys.
Jan-Jaap Bongers, fondsmanager Teslin Participaties
Diederik van de Wiel, Associate