×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Midlin | Blog

Fagron is al twaalf jaar een vaste waarde in de Midlin portefeuille. In 2021 presteerde het bedrijf duidelijk minder goed dan we hadden verwacht. De resultaatontwikkeling viel tegen en de beurskoers daalde. Voor ons aanleiding om de oorzaken van de achterblijvende resultaten nog eens diepgaand te onderzoeken en voor de Capital Markets Day van het bedrijf, die in maart plaatsvond, met het management hierover in gesprek te gaan.

Fagron (‘Farmaceutische grondstoffen’) startte in de jaren ’90 in Nederland als groothandel die farmaceutische grondstoffen aan apotheken leverde. Later breidde het bedrijf de activiteiten uit met het leveren van halffabricaten, zoals poedermengsels en zalfbasen die apotheken gebruiken bij het maken van maatwerkmedicijnen (‘magistrale bereidingen’). Uiteindelijk werden de magistrale bereidingen door veel apotheken (en steeds meer ziekenhuizen) volledig uitbesteed aan Fagron. Mede door een actieve acquisitiestrategie, gefinancierd door het succes in de Nederlandse markt, groeide Fagron uit tot een wereldspeler op het gebied van grondstoffen en farmaceutische bereidingen. Het bedrijf is inmiddels actief in 35 landen en realiseerde in 2021 met circa 3.000 medewerkers een omzet van € 574 miljoen.  

Juist in de van oorsprong zeer winstgevende Europese (en met name de Nederlandse) thuismarkt heeft Fagron de afgelopen twee jaar last gehad van teruglopende omzet en winstgevendheid. Het (tijdelijk) uitstellen van planbare zorg door COVID-19 droeg hieraan bij, maar de afkalvende resultaten waren desalniettemin reden voor ons om de winstgevende Nederlandse farmaceutische bereidingenmarkt, goed voor circa 12% van de omzet, nog eens grondig te analyseren. Hiervoor spraken wij onder andere met meerdere concurrenten, industrie-experts, toeleveranciers en grootaandeelhouders van het bedrijf. Onze belangrijkste conclusie is dat Fagron de afgelopen jaren vooral marktaandeel heeft verloren door toegenomen concurrentie. Het verloor omzet bij twee belangrijke farmaceutische groothandels en had last van registratie van maatwerkmedicijnen door concurrenten, waardoor deze het alleenrecht kregen om de (geregistreerde) medicijnen te verkopen. Daarnaast zorgde hogere transparantie op de Nederlandse farmaceutische markt voor prijsdruk. Onduidelijke communicatie door Fagron over de precieze impact van concurrentie en door hun uitgevoerde registraties leidde er toe dat de koers van het aandeel daalde tot het laagste punt sinds 2018.

Tijdens de bespreking van onze marktanalyse hebben we er bij de directie en het management op aangedrongen om tijdens de Capital Markets Day duidelijk toe te lichten wat de impact van de concurrentie in de Nederlandse markt is en hoe het bedrijf deze impact in de toekomst denkt op te vangen.

Op de Capital Markets Day gaf Fagron openheid van zaken over de ontwikkelingen op de Nederlandse markt. Verder kondigde het maatregelen aan die tot stabilisatie en de komende vijf jaar tot terugkeer van lage enkelcijferige organische groei van de omzet in de EMEA-regio moeten leiden. Het bedrijf wil haar marktpositie in de thuismarkten Nederland en België optimaliseren en groeien in andere EMEA-landen door een toegenomen focus op innovatie en groei van eigen merken. Verder kan het profiteren van de toenemende uitbesteding door ziekenhuizen. Ook heeft Fagron weer een eigen registratie-team gevormd, dat het in 2018 juist had ontmanteld. Het team zal proactief bestaande en nieuwe farmaceutische bereidingen registreren.

Het grootste deel van de groei moet de komende jaren opnieuw uit de regio’s Latijns-Amerika en Noord-Amerika komen. In Latijns-Amerika verwacht Fagron haar marktleiderschap organisch verder uit te bouwen. In Noord-Amerika wil het de huidige marktleider(s) uitdagen in zowel de farmaceutische grondstoffen- als in de bereidingenmarkt.

Het management stelt op groepsniveau een gemiddelde jaarlijkse organische omzetgroei van 8% in het vooruitzicht. De operationele winstgevendheid voor afschrijvingen (EBITDA) als percentage van de omzet moet terugkeren naar het gemiddelde van de afgelopen vier jaar van circa 22% (20,6% in 2021). Daarmee zal het bedrijf de komende jaren veel waarde creëren. Daarbovenop continueert Fagron haar buy-and-build acquisitiestrategie om haar marktposities in diverse landen versneld uit te bouwen.

Hoewel de oorzaken van de tegenvallende performance van de EMEA-regio nog niet zijn verdwenen, heeft Fagron inmiddels een beter antwoord op de situatie gevonden. Grote alertheid en meer ondernemerschap blijven van belang. De vooruitzichten voor de regio’s Latijns-Amerika en Noord-Amerika zijn zeer goed, wat voor de nodige groei zal zorgen. Wij denken dat, na een mindere periode, onze investering in Fagron de komende jaren opnieuw waarde aan de Midlin portefeuille zal toevoegen en haar reputatie als ‘compounder’ zal herbevestigen.

Teslin houdt via Midlin NV een belang in Fagron NV.

philip van es portret Stefan Farisi, Senior Associate

Terug naar boven