×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Midlin | Blog

Acomo is een internationale groep van handels- en distributiebedrijven in de productgroepen noten en specerijen, eetbare zaden, thee en voedingsingrediënten. Acomo is sinds 1908 beursgenoteerd en is daarmee het op één na oudste bedrijf op de Amsterdamse beurs. Indertijd opereerde het onder de naam Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam. Nadat het bedrijf zich ging richten op andere grondstoffen en agrarische producten werd de naam veranderd in ‘Amsterdam Commodities’. In 2010 nam Acomo definitief afscheid van de rubber activiteiten.

Ondanks de naam, Amsterdam Commodities, of kortweg Acomo, zit de holding in Rotterdam. De werkmaatschappijen handelen in de zogenaamde ‘soft’ commodities. Soft commodities, zoals koffie, thee, rijst, cacao, specerijen, fruit en noten, zijn grondstoffen die worden verbouwd in plaats van gedolven (zoals olie en metalen).

Acomo fungeert als de schakel tussen de producenten en de voedselfabrikanten. De kerncompetenties zijn leverbetrouwbaarheid en kwaliteit. Doordat de grondstofmarkten volatiel zijn in zowel prijs als kwaliteit kan Acomo hier een goede rol spelen en een betrouwbare leverancier zijn voor voedingsproducenten. Acomo richt zich op markten waarin de fysieke handel van grondstoffen niet kan worden afgedekt met termijncontracten (‘futures’). Het bedrijf heeft een leidende positie in grondstoffen als thee, noten, zaden en gedroogde vruchten. Naast de pure handelsactiviteiten tracht Acomo in toenemende mate waarde toe te voegen aan ’kale’ producten. Zo worden noten gebrand, wordt thee geblend en pitten geroosterd of gedroogd.

Acomo profiteert van de groeiende wereldbevolking en van de extra aandacht voor voedselveiligheid en veranderende (met name gezondere) eetgewoontes. Hierdoor neemt de vraag toe naar gezonde, biologische en plantaardige producten.

Naast autonoom streeft Acomo groei na met acquisities. Het management gaat hierbij zeer gedisciplineerd te werk en heeft een duidelijke focus op het creëren van aandeelhouderswaarde. De invulling van de buy-and-build strategie van Acomo gaat schoksgewijs. In het verleden versnelde het bedrijf de realisatie van overnames na een economische recessie of een (lange) periode van onzekerheid. De afgelopen jaren is er dan ook vooral dividend uitgekeerd en is er weinig geacquireerd.

Op 9 november kondigde Acomo de overname van Tradin Organic aan, een handelsbedrijf in biologische producten met een jaaromzet van circa € 450 miljoen. Wij denken dat het bedrijf een mooie aanwinst is. De overname is wel groot voor Acomo en om deze te financieren zal het additionele schuld en aandelenkapitaal aantrekken. Het bedrijf wil snel weer naar comfortabele financieringsniveaus en overweegt daarom het dividend te verlagen of te passeren om meer te kunnen aflossen. Wij denken dat dit een verstandige keuze is en zien Acomo als een zeer solide investering met een duidelijke focus op waardecreatie voor de komende jaren.

Teslin houdt via Teslin Participaties Coöperatief UA en Midlin NV een belang in Amsterdam Commodities N.V.

philip van es portret Stefan Farisi, Associate

Terug naar boven