×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Midlin en Teslin Participaties | Blog

Nedap, in 1929 opgericht als de ‘Nederlandsche Apparatenfabriek’, is onze oudste investering. Vanaf de oprichting van Darlin in 1992 investeert Teslin al in Nedap. Dat betekent dat we al bijna 30 jaar aandeelhouder zijn.

Nedap is een hightech bedrijf. Het creëert hoogwaardige hard- en softwareproducten voor verschillende eindmarkten. De focus ligt daarbij op het digitaliseren van administratieve taken en het gebruik van RFID-technologie, of wel technologie op basis van Radio-Frequency Identification, voor communicatie. Voorbeelden van producten zijn het elektronische cliëntendossier Ons, waarmee Nedap marktleider is in de ouderen- en verstandelijk gehandicaptenzorg in Nederland, en het toegangscontrole systeem AEOS, dat is geïmplementeerd bij grote internationale bedrijven zoals Philips en Unilever.

Nedap begon in 1929 met het ontwikkelen van producten op verzoek van klanten. Hierdoor groeide het bedrijf alle kanten op en leverde het aan een groot aantal eindmarkten. Met name op het gebied van elektronica en RFID-technologie wist Nedap zich te onderscheiden. Sinds 2000 focust Nedap zich steeds meer op hoogwaardige software-oplossingen die via abonnementen voor aantrekkelijke wederkerende omzet zorgen.

De ontstaansgeschiedenis van Nedap zie je terug in de huidige organisatiestructuur die nog steeds gebaseerd is op zeven marktgroepen. Oorspronkelijk waren dit grotendeels zelfstandig opererende bedrijfjes, maar sinds 2016 is Nedap begonnen met integreren en versimpelen. De afgelopen jaren werd de productie volledig uitbesteed waardoor het bedrijf zich nu meer kan focussen op de kernactiviteiten: het ontwikkelen en commercialiseren van proposities (producten en diensten). Daarnaast zijn de installatie- en distributieactiviteiten verkocht en operationele processen gecentraliseerd.

Nu deze interne stappen zijn gezet wil Nedap harder gaan groeien. In een digitale Capital Markets Day in maart presenteerde Nedap het nieuwe strategische plan. De slogan “Technology for Life” spreekt een langetermijnvisie en ambitie uit. Die visie sluit goed aan bij Teslin als langetermijninvesteerder. Nedap wordt historisch aangestuurd op het niveau van de marktgroepen, maar heeft de focus verlegd naar de proposities. Dit betekent dat ze individueel worden beoordeeld op hun bijdrage aan het behalen van de groepsdoelstelling. Nedap heeft de ambitie om met al haar proposities op middellangetermijn een marktaandeel van ten minste 30% te behalen en daarmee marktleider te worden in de verschillende nichemarkten.

Ook de financiële doelstellingen op groepsniveau zijn aangescherpt. Nedap verwacht de aankomende vijf jaar met gemiddeld 7% tot 9% per jaar te groeien. Daarnaast moet de operationele winst (‘EBIT’) stijgen richting 15% van de omzet vanaf circa 9% in 2020. Doordat software steeds belangrijker wordt voor Nedap is de verwachting dat het rendement op geïnvesteerd kapitaal harder toeneemt dan de winst.

Nedap heeft de afgelopen jaren goede stappen gezet, met name door overlappende functies te centraliseren en de productie van apparaten en installatieactiviteiten uit te besteden. Toch blijft het bedrijf nog steeds actief in zeven markten. Niet weinig. Bovendien zien wij grote verschillen tussen de huidige proposities, zowel in marktomvang als in de positie van Nedap. Ons aandachtspunt blijft daarom de kapitaalallocatie met een focus op het menselijk kapitaal; heeft en houdt het bedrijf de juiste mensen aan boord en wordt de tijd en aandacht van het personeel en management op de goede wijze besteed.

Al 30 jaar lang is Nedap een succesvolle investering voor Teslin met een gemiddeld rendement van circa 15% per jaar. Als Nedap de recent afgegeven ambities weet te realiseren zien wij nog veel potentie en blijven wij graag nog vele jaren een loyale en positief kritische aandeelhouder.

Teslin houdt via haar fondsen Teslin Participaties Coöperatief UA en Midlin NV een belang van circa 14% in Nedap.

philip van es portret Diederik van de Wiel, Associate

Terug naar boven