×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs21/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Werken bij Teslin | Interview

Myrte Visser (26) studeerde rechten, met als specialisaties Financieel recht en Ondernemingsrecht, in Nijmegen. Zij liep stages bij een advocatenkantoor en Grolsch. Sinds december 2018 is zij jurist bij Teslin. Het is precies wat ze zocht: veel afwisseling in het werk en collega’s waar je zo kunt binnenlopen.

Hoe kwam je bij Teslin? Waarom hier?

“Ik heb getwijfeld of ik als advocaat of bedrijfsjurist aan de slag wilde. Advocaten zijn steeds probleemoplossend bezig, wat natuurlijk interessant is, maar bedrijfsjuristen werken preventief en staan meer in de organisatie. Vaak zorgt dat voor veel afwisseling in hun werk. Ik zocht dan ook naar een bedrijf waar ik als bedrijfsjurist middenin kon staan en makkelijk kon binnenlopen bij collega’s. Een van de advocaten van het advocatenkantoor waar ik stage liep en een bijbaan had, kende Teslin en via hem ben ik hier aan de slag gegaan.”

Wat doe je daar? En is het leuk?

“Ik doe veel verschillende dingen. Het is afhankelijk van wat er speelt. Juridische zaken die spelen in verhouding tot de investeerders in onze fondsen, kijken naar de governance van de bedrijven waarin wij investeren en compliance zaken. Teslin investeert in Nederlandse, Belgische en Duitse bedrijven, dus je krijgt incidenteel ook te maken met buitenlands recht. Ik heb me dit jaar ook beziggehouden met de noodwetten die werden aangenomen om de rechten van aandeelhouders te garanderen tijdens lockdowns. Als je niet fysiek bij elkaar kunt komen, hoe kan je dan als aandeelhouder belangrijke vragen agenderen en hoe gaat de stemprocedure? Soms hebben regels best veel consequenties. Als je bijvoorbeeld vooraf bij volmacht moet stemmen, dan staat de uitslag al voor de vergadering vast, terwijl je misschien anders had gestemd als je de antwoorden van het bestuur op vragen van aandeelhouders had gehoord in de vergadering.

Het is heel leuk werk. Ik zocht naar een baan met afwisseling en heb zelfs meer afwisseling gekregen dan ik dacht. Ik kan bijna niet geloven dat ik hier al twee jaar werk. De tijd is omgevlogen.”

Hoe kun je als jurist bijdragen aan de investeringsfilosofie van Teslin?

“Teslin is een zeer betrokken aandeelhouder die streeft naar duurzame waardecreatie op lange termijn. Wij noemen dat ook wel ondernemend aandeelhouderschap. Dit jaar is onze investeringsfilosofie verder ingevuld, geconcretiseerd en transparanter gemaakt voor alle stakeholders door publicatie van ons stewardshipbeleid en de eerste stewardshiprapportage. Hierin leggen we uitgebreid verantwoording af over onder andere ons stemgedrag op algemene vergaderingen. Voor ons was dat niet heel moeilijk, want Teslin is altijd al van goed rentmeesterschap geweest. We moesten dit alleen beter in woorden vatten. Teslin geeft nu ook nog meer aandacht dan het al deed aan het ESG-beleid bij de bedrijven waarin het investeert, met eigen analyses en aanbevelingen. Ik vind het belangrijk dat daar zo intensief aandacht voor is. Ik denk namelijk dat (ons) ondernemend aandeelhouderschap ook een maatschappelijke functie heeft.”

Is het hard werken?

“Je werkt hard als het nodig is en anders niet. We houden elkaar hier niet voor de gek met werk dat er niet is. Als er even extra gas gegeven moet worden is dat ook helemaal niet erg. Ik voel me verbonden met Teslin en wil dan ook echt graag dat het goed gaat. Wel heb ik ervoor gekozen vier dagen per week te werken. Nu is dat even meer omdat het druk is. Als we nieuwe investeringen doen en de regeldruk omhoog gaat is er natuurlijk meer werk. Dan werk ik graag mee.”

Hoe is de sfeer en het contact met collega’s? Is het een mannenbolwerk?

“Het investeringsteam (analisten, associates en fondsmanagers) bestaat op dit moment vooral uit mannen. De fondssecretarissen zijn weer voornamelijk vrouwen. Overigens zijn het aardige mannen. De gesprekken gaan dan ook niet alleen over auto’s of sport. Ze gaan bij de gezamenlijke lunch en het ommetje daarna meestal gewoon gezellig over niks, zoals de waardeloze programma’s van SBS6. We doen naast werk ook veel leuke dingen samen. We gaan bijvoorbeeld met het hele bedrijf op wintersport, hebben een zomeruitje en een kerstdiner. Teslin is daarnaast lid van de Rijksclub, wat betekent dat we het Rijksmuseum kunnen bezoeken en zo nu en dan een uitnodiging ontvangen voor een evenement. Best bijzonder. Ik moet bekennen dat dat de reden was dat ik deze zomer voor het eerst naar het Rijksmuseum ben geweest.

Kortom, het is een hechte organisatie en we hebben goed contact met elkaar, ook door die extra dingen.”

Je woont in de buurt van Nijmegen. Is Maarsbergen dan niet ver weg?

“Het is een fantastische werkplek met zoveel groen om ons heen. Ik woon in Nijmegen, want mijn vriend werkt daar in het ziekenhuis, dus ik rijd op en neer. Dat bevalt mij prima, ik heb het er graag voor over om op zo’n mooie plek te kunnen zitten en dagelijks na de lunch met collega’s een stukje te kunnen wandelen door het bos.”

Wie zou je aanraden bij Teslin te solliciteren en wie vooral niet?

“Als je houdt van werken in een team, maar met zelfstandigheid en veel afwisseling zit je hier goed. Als je liever in je eentje specialistische klussen doet en je collega’s liever weinig spreekt niet.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit als jurist tussen de financiële professionals?

“Ik ben hier niet de enige jurist. Gelukkig niet! Mijn ‘baas’ is Peter Bos, de manager juridische zaken en compliance. Samen met hem regel ik de juridische en soms ook niet geheel juridische zaken. Lang niet alles in mijn werk is zwart-wit, dus het is fijn als je met iemand kunt overleggen. Voorlopig is hier genoeg interessants te doen voor mij en als Teslin blijft groeien, groeit het aantal juristen ook.”

Terug naar boven