×

Fout

Error compiling Sass: parse error: failed at `color: &mokka;` /var/www/vhosts/teslin.nl/httpdocs2020/templates/teslin2.0/scss/template/_typo.scss on line 116
×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0 seconds

| Teslin Participaties | Blog

DOCDATA verkoopt haar e-commerce-tak aan Ingram Micro, een Amerikaanse IT-multinational. Dit bedrijfsonderdeel vormt bijna 90% van de omzet van DOCDATA. Wij zijn met ons fonds Todlin grootaandeelhouder van DOCDATA en steunen het bod van Ingram Micro. Wij behouden ons belang in DOCDATA -dochter IAI, een hightech machinebouwer.

Op 13 oktober jongstleden bracht DOCDATA een persbericht naar buiten, waarin bekend werd gemaakt dat de onderneming voornemens is haar e-commerce activiteiten te verkopen aan het Amerikaanse Ingram Micro, een multinational actief in de distributie van IT producten met ongeveer € 40 miljard omzet. In 2014 realiseerde DOCDATA met haar e-commerce activiteiten 87% van haar totale omzet, waarmee deze transactie feitelijk een verkoop van de onderneming betreft. Een belangrijke voorwaarde van Ingram Micro voor het daadwerkelijk doorzetten van de bieding was dat minimaal 50% van de grootaandeelhouders – waaronder ons fonds Todlin – het bod vooraf zou steunen.

Indrukwekkend

De ontwikkeling van de resultaten van DOCDATA over de afgelopen jaren, overigens gedreven door de groei van de e-commerce activiteiten, zijn indrukwekkend. Wij zijn ons belang gaan opbouwen vanaf halverwege 2004 toen de koers zich tussen de € 4,- en € 5,- bewoog. Met name de keuze om zich te specialiseren in het afhandelen van orders voor e-commerce retailers heeft DOCDATA geen windeieren gelegd. De onderneming kon meegroeien met de markt en haar klanten en regelmatig een jaarlijkse omzetgroei neerzetten van dubbele cijfers. De laatste jaren wordt de e-commerce retailmarkt echter snel volwassen, waarbij er op Europees niveau consolidatie plaatsvindt en de winnaars steeds groter worden. Deze re-, of beter e-, tailers zijn in staat om steeds zwaardere eisen op te leggen aan haar logistiek dienstverleners, waarbij prijs en Europese dekking belangrijker worden. Op basis van deze trend heeft het bestuur van DOCDATA de conclusie getrokken dat aansluiting zoeken bij een bestaande wereldspeler op de lange termijn de beste strategische route is voor de onderneming.

Strategische rationale

Na de benodigde analyse en zorgvuldig overleg, hebben wij besloten om akkoord te gaan met de bieding. Uiteraard is de hoogte van het bod een belangrijke afweging voor ons, maar wij hebben hier ook nadrukkelijk de strategische rationale meegewogen. De genoemde trend was voor ons geen verrassing en wij konden daarom de argumentatie van het bestuur goed volgen. Het feit dat het management team in deze transactie geen aandelenpakket krijgt om gezamenlijk met een private equity investeerder buiten de beurs – en Todlin – om additionele groei te realiseren heeft ook nadrukkelijk meegespeeld bij onze acceptatie van de bieding. Het bestuur en wij zijn oprecht van mening dat de aansluiting bij een grote partij de onderneming de beste kansen biedt om met de benodigde forse investeringen de schaal te bereiken die nodig is om een wereldspeler te worden in de e-commerce fulfilment markt.

Pijplijn

Na de transactie behouden wij een belang in de achterblijvende divisie IAI, de gespecialiseerde bouwer van machines om beveiligde documenten te printen en lasertechnologie toe te passen. De resultaten van dit bedrijf kunnen jaarlijks sterk variëren omdat het succes afhankelijk is van het binnenhalen van een aantal grote projecten. De afgelopen twee jaar viel het tegen, maar op 15 oktober werd bekend gemaakt dat een Aziatisch land een mooie order heeft gegeven. Wij begrijpen dat er nog meer in de pijplijn zit. We zullen de ontwikkelingen van IAI op de voet volgen. Want ook bij deze investering blijven wij natuurlijk streven naar een optimale waardecreatie op verantwoorde wijze.

Teslin houdt via het fonds Todlin een belang in DOCDATA.

jan jaap bongers portretJan-Jaap Bongers

Het sinds 1997 beursgenoteerde DOCDATA in Waalwijk is een dienstverlener voor digitale retailers en webwinkels dat zich richt op order-fulfilment. Met een breed netwerk aan magazijnen in Europa kan DOCDATA maatwerk leveren bij de verwerking van de 125.000 tot 250.000 orders per dag. Bij het bedrijf werken bijna 1.400 medewerkers. De jaarwinst bedraagt circa € 7,5 miljoen bij een jaaromzet van € 165 tot € 170 miljoen. De financiële positie van DOCDATA is ‘solide’ met een solvabiliteit van 49% en een nettoschuld van € 0,6 miljoen.

www.docdata.nl

IAI industrial systems in Veldhoven is een dochter van DOCDATA, gespecialiseerd in hightech machines voor het beveiligen en personaliseren van waardedocumenten en identiteitsbewijzen. Het bedrijf opereert vooral voor de Aziatische markt. In oktober 2015 kondigde IAI een reorganisatie aan waarbij het bedrijf de ambitieuze groeiplannen terugbrengt tot een duidelijker focus op de markt voor hoge kwaliteit veiligheidsdocumenten. De reorganisatie moet leiden tot een winstgevende strategie vanaf 2016.

www.iai.nl

Terug naar boven