×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0.0004 seconds

| Midlin | Blog

Nieuw in de portefeuille van Midlin is NEXUS AG (‘NEXUS’) dat software ontwikkelt, verkoopt en implementeert voor ziekenhuizen (hospital information system ofwel ‘HIS’) en medisch specialisten (software voor diagnostische afdelingen). Het bedrijf uit Baden Württemberg is de nummer drie in ziekenhuissoftware in Duitsland en Nederland en de nummer één in Zwitserland. In Duitsland is ze marktleider in zes diagnostische markten.

NEXUS lanceerde afgelopen jaar NEXUS NEXT GENERATION; een nieuwe generatie software met onder andere veel gebruiksvriendelijke en intuïtieve werkschermen voor artsen en medisch personeel. In Duitsland is NEXUS de nummer drie in ziekenhuissoftware na ORBIS (onderdeel van het Belgische Agfa) en het Amerikaanse Cerner. In Nederland nam het begin 2015 quCare over, de lokale nummer drie in ziekenhuissoftware, en investeerde sindsdien in de verbetering van het softwarepakket. Medio 2016 heeft NEXUS Nederland haar eerste NEXT GENERATION implementaties afgerond. Door het additioneel verkopen van pakketten voor medisch specialisten is de omzet van quCare, dat inmiddels NEXUS Nederland heet (www.nexus-nederland.nl), sindsdien flink gegroeid.

De softwarepakketten voor medisch specialisten werken naadloos samen met de software die het ziekenhuis gebruikt, waardoor een efficiëntere en foutloze zorgverlening mogelijk is. In veel ziekenhuizen wordt vanuit het verleden nog een spaghetti aan pakketten van verschillende leveranciers gebruikt die niet of slecht onderling informatie kunnen uitwisselen. De Nederlandse ziekenhuizen lopen in Europa flink voorop met het gebruik van moderne software. Niet in de laatste plaats door goede software van de Nederlandse marktleider ChipSoft die bij ons veel marktaandeel heeft gewonnen.

In Duitsland is de markt nog steeds erg versnipperd. Ook daar zie je spelers als ORBIS en NEXUS marktaandeel winnen van aanbieders die te weinig investeren in productontwikkeling. Voor NEXUS ligt hier de komende jaren een grote kans om verder marktaandeel te winnen met haar NEXT GENERATION pakketten. Zeker nu het Amerikaanse Cerner (de nummer twee in Duitsland met 25% marktaandeel), dat drie verschillende labels voert, besloten heeft om met één hiervan te stoppen. Klanten kunnen natuurlijk overstappen naar een ander Cerner-pakket, maar zullen ook zeker bij NEXUS informeren. Duitsland kent circa 2.000 ziekenhuizen, groot en klein. Het gebruik van technologie loopt hier behoorlijk achter op wat wij hier in Nederland gewend zijn. Ook dat biedt NEXUS de komende jaren kansen, want het is toch wel de verwachting dat de Duitsers een inhaalbeweging zullen gaan maken.

De schaalbaarheid van softwarebedrijven is groot. Een goed pakket kan bij veel klanten geïmplementeerd worden. De afgelopen jaren investeerde NEXUS in het ontwikkelen van de nieuwe generatie software en het opbouwen van marktposities buiten Duitsland. Onze verwachting is dat deze investeringen de komende jaren gaan renderen en de omzet en winstgevendheid naar een nieuw niveau tillen.

Midlin heeft een positie in NEXUS.

 rombout houben portretRombout Houben

Bewaren

Terug naar boven