×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0.0004 seconds

| Midlin | Blog

Het Duitse Technotrans kondigde recent de overname aan van het eveneens Duitse familiebedrijf GWK aan. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in het op de juiste werktemperatuur houden van machines. Technotrans is sterk in het koelen van industriële lasers en drukpersen. GWK is met name sterk in het koelen van spuitgietmachines.

Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in het op de juiste werktemperatuur houden van machines. Vaak gaat het hier om koeling om oververhitting te voorkomen. Technotrans is sterk in het koelen van industriële lasers en drukpersen (offset-, digitale en flexo drukpersen). GWK is met name sterk in het koelen van spuitgietmachines, wat belangrijk is voor de kwaliteit van het kunststof product dat de spuitgietmachine maakt. Afnemers van de GWK technologie zijn zowel de producenten van spuitgietmachines (standaard producten) als de gebruikers van deze machines, zoals de grote Duitse autoproducenten en hun toeleveranciers (klantspecifieke producten). Ook heeft GWK klandizie in de metaal-, chemie-, farmacie- en voedingsindustrie.

Technotrans en GWK delen eenzelfde kerntechnologie, maar hebben zich op verschillende eindmarkten gespecialiseerd. De producten bevatten voor een groot deel dezelfde basiscomponenten, zodat er inkoopvoordelen mogelijk zijn door het vergelijken van prijzen en condities. GWK maakt veel meer van het eindproduct inhouse in vergelijking met Technotrans, die alleen assembleert en componenten volgens haar specificaties door derden laat maken. Technotrans zal een deel van haar componenten door GWK kunnen laten maken wat de resultaten van GWK een positieve impuls kan geven. Het bedrijf kent, na een recente verhuizing naar een nieuwe locatie, afgelopen jaar namelijk een onderbezetting.

Net als bij eerdere overnames schuilt een belangrijk deel van de synergie in de toegang die Technotrans aan GWK biedt tot de wereldmarkt. Technotrans heeft eigen verkoop- en servicekantoren in de belangrijkste landen wereldwijd. GWK kan deze markten nu beter bewerken en servicen. Haar afnemers zijn immers ook wereldwijd actief. Eerdere overnames door Technotrans in de markt voor laserkoeling hebben aangetoond dat dit servicenetwerk een forse impuls kan geven aan de internationale groei van het overgenomen bedrijf van zowel product- als serviceomzet (reserveonderdelen, installatieomzet, etc).

Samenvattend lijkt de overname van GWK strategisch een goede en logische zet met veel operationele winstverbeteringskansen en cross-selling potentieel. Ook financieel lijkt de overname aantrekkelijk omdat er niet te veel is betaald. Onze omzet- en winstschattingen stijgen behoorlijk. Omdat Technotrans er warmpjes bijzit blijft ze ook na de overname een solide balans houden met een beperkte hoeveelheid bankschuld. Binnenkort zullen we zelf polshoogte gaan nemen bij GWK om ons beeld van dit bedrijf verder in te kleuren.

Teslin houdt via Midlin een belang in Technotrans.

 rombout houben portretRombout Houben

Bewaren

Terug naar boven