×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0.0004 seconds

| Midlin | Blog

Op 12 augustus 2016 bestond First Sensor, waarin Midlin een belang houdt, precies vijfentwintig jaar. Een mooi moment om even stil te staan bij de geschiedenis van dit bedrijf en vooruit te kijken.

Het hoofdkantoor van First Sensor staat in de wijk Oberschöneweide in Zuidoost-Berlijn. Onder aanvoering van bedrijven als AEG werden hier in 1900 grote fabriekshallen gebouwd. Oberschöneweide was destijds dan ook een van de modernste industriegebieden van Europa en had als bijnaam Elektropolis. Een soort Silicon Valley dus, maar dan in 1900. Na de tweede wereldoorlog en de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland raakte het gebied echter in verval. De hereniging van Duitsland maakte dit in eerste instantie alleen maar erger. Toch bood het ook kansen. Zo ook voor Bernd Kriegel. Het bedrijf waar hij werkte, Werk für Fernsehelektronik, werd na de hereniging grotendeels overgenomen door Samsung. Kriegel richtte Silicon Sensor GmbH op, nam de machines van de overgebleven halfgeleiderdivisie over, en begon met 21 oud-collega’s een nieuw avontuur. Om zijn producten aan de man te brengen trok hij heel Duitsland door en toonde aan dat ‘Oost-Duitse’ sensoren zich prima konden meten met die van Westerse concurrenten.

In 1999 ging Silicon Sensor International AG naar de beurs om, zoals wij dat graag zien, geld op te halen om te investeren in groei. De omzet van het bedrijf was toen nog geen € 3 miljoen. In 2011 werd de naam gewijzigd in First Sensor. Sinds de beursgang heeft het bedrijf een formidabele groei doorgemaakt. Vijfentwintig jaar na de oprichting stond het orderboek voor het eerst boven € 100 miljoen. Hierdoor verwachten wij voor 2016 een recordomzet van meer dan € 150 miljoen.

First Sensor heeft zich in vijfentwintig jaar tijd ontwikkeld van visionaire start-up tot een bedrijf met meer dan 800 medewerkers dat wereldwijd actief is. Dat is een mooie prestatie, al denken wij dat er nog meer in het vat zit. First Sensor levert bijvoorbeeld sensoren die gebruikt worden om auto’s zelfstandig te laten rijden. Zo is de zelfrijdende auto van Google uitgerust met sensoren van First Sensor en maakt ook BMW er gebruik van. Daarnaast weet het bedrijf de sensoren steeds kleiner te maken. Hierdoor kunnen onder andere medische apparaten ook kleiner worden en kan bijvoorbeeld een dialysemachine straks ook thuis worden gebruikt.

Er zijn legio voorbeelden te noemen waaruit blijkt dat First Sensor een belangrijke rol speelt bij innovaties die ons leven makkelijker maken. Creatieve breinen in Silicon Valley, zoals Google, komen vaak met verrassende innovaties. Deze zijn echter niet mogelijk zonder de diensten en technologie van First Sensor. Zo bezien is First Sensor het verlengstuk van Silicon Valley en investeert Midlin indirect, maar dan wel tegen een veel aantrekkelijkere waardering dan die van de Amerikaanse techco’s, in de technologische ontwikkelingen die daar vandaan komen.

Wij zijn positief over de toekomst van First Sensor en hebben eerder dit jaar ons belang in de onderneming verhoogd naar 5%. Voor de Berlijnse wijk Oberschöneweide zijn deze ontwikkelingen ook positief. Misschien staat First Sensor wel aan de basis van het Elektropolis van de 21e eeuw.

Teslin houdt via Midlin een belang in de First Sensor.

 

 aleid kruize rondAleid Kruize

Bewaren

Terug naar boven