×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0.0003 seconds

| Midlin | Blog

De negatieve berichten in de media over Fagron stapelen zich op. Niet alles wat gezegd wordt is waar. Daarom een kort bericht dat door alle gebeurtenissen overigens morgen alweer achterhaald kan zijn.

molensteen

Het schuldenprobleem van Fagron blijft als een molensteen om de nek van het bedrijf hangen. Het vertrek van CEO Ger van Jeveren verandert hier niets aan. Wel is het een eerste stap om het vertrouwen van aandeelhouders terug te winnen. Want het is lastig geld ophalen bij aandeelhouders als die geen vertrouwen meer hebben in de directie.

Hans Stols wordt de nieuwe CEO. Wij leerden hem de afgelopen vijf jaar kennen in zijn rol als toezichthouder bij Fagron. Stols heeft veel ervaring in de medische industrie op zowel operationeel als boardroom niveau als COO van de Duitse generieke medicijnenproducent Stada Arzneimittel AG. Opgeleid als accountant heeft Stols de nodige financiële bagage en dat is in de huidige situatie waarin Fagron zich bevindt niet onbelangrijk.

in de voet geschoten

Fagron heeft zichzelf flink in de voet geschoten door het balansprobleem niet snel op te lossen. Het bedrijf zeilt al jaren scherp aan de wind, maar dat ging door de voortreffelijke resultaatontwikkeling lange tijd goed. Verblind door dit succes werd in april nog een overname gedaan en in mei een stevig dividend uitbetaald. In juni 2015 liep het bedrijf echter op tegen een flinke tegenvaller in de Verenigde Staten waardoor de operationele winst voor afschrijvingen dit jaar niet 15% stijgt, maar 10% daalt. Een Amerikaanse verzekeraar verlaagde de vergoedingen voor maatwerkmedicijnen met circa 40% waardoor er ongeveer € 25 miljoen aan winst verdampte. Een flinke afboeking op de overname goodwill is onvermijdelijk.

Schuldenlast

De problemen zijn specifiek voor twee van de zes Amerikaanse dochterbedrijven die samen 15% van de omzet van Fagron genereren. De overige 85% van het bedrijf realiseerde tot en met het derde kwartaal een mooie autonome omzetgroei met een hoge winstgevendheid. Het bedrijf genereert voldoende cash om alle rente te betalen en de schuldenlast op eigen kracht te verminderen.

Banken zullen hiermee waarschijnlijk niet akkoord gaan en willen dat aandeelhouders bijstorten om de schuldenlast sneller terug te brengen. Had de directie snel geacteerd, dan had de vernietiging van veel aandeelhouderswaarde voorkomen kunnen worden. Nu kregen speculanten de kans de waarde van de onderneming omlaag te drukken. Voor ons als langetermijnaandeelhouder is het dan ook onbegrijpelijk waarom er gedraald is met het op orde brengen van de financiering.

Voor de nieuwe CEO is het nu zaak snel een oplossing voor het balansprobleem te vinden en het vertrouwen van aandeelhouders terug te winnen. Alleen dan kan de sterke onderwaardering van dit in de kern gezonde bedrijf weer op waarde geschat gaan worden door de markt.

Teslin heeft via Midlin een belang in Fagron.

rombout houben portretRombout Houben

 

Terug naar boven