×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0.0004 seconds

| Gerlin | Blog

Dr Hönle is gespecialiseerd in industriële toepassingen van Ultraviolet (UV) licht. Het bedrijf werd in 1976 opgericht door Prof Dr Hönle, die nu nog grootaandeelhouder (4%) en voorzitter van de Raad van Commissarissen is. De belangrijkste markt voor Hönle was traditioneel de printsector waar UV-inkt gedroogd wordt met UV-licht.

In de afgelopen tien jaar heeft het bedrijf haar activiteiten verbreed naar industriële kleefstoffen waarvan een deel ook met UV-licht gedroogd wordt. Om meer greep te krijgen op de bedrijfskolom en minder gevoelig te worden voor de investeringscycli in de printsector ging het bedrijf zelf UV-lampen produceren die onder andere in de eigen UV-drogers zitten. Bij de productie van UV-lampen is het extreem heldere kwartsglas een belangrijk component. Ook dat produceert Hönle inmiddels in eigen huis. Daarmee kreeg het bedrijf toegang tot de halfgeleider- en glasvezelindustrie waar het kwartsglas ook gebruikt wordt.

UV-LED/ UV-Lamp

Hönle heeft de komende jaren veel groeikansen. In het segment Apparatuur & Systemen profiteert ze van de hoge vraag naar UV-drogers met UV-LED. In deze nieuwe technologie is het bedrijf koploper. UV-LED wordt met name in inktdrogers voor digitale printers en voor het drogen van kleefstoffen gebruikt. Ook leidt het technologieleiderschap in UV-LED tot omzet bij klanten die traditioneel door een concurrent beleverd werden. De vraag naar traditionele UV-lampen zal naar verwachting ook blijven groeien naarmate er steeds meer met UV-inkt geprint wordt. Voordelen van UV-inkt zijn een hogere productiviteit, betere printkwaliteit en milieuvriendelijker productie door het ontbreken van oplosmiddelen. De UV-inkt droogt direct wanneer het blootgesteld wordt aan UV-licht. Het toenemend gebruik van UV-inkt leidt tot een stijgende vraag naar UV-lampen die periodiek (om de 1 à 2 jaar) vervangen moeten worden.

Ballastwater

UV-licht wordt veel toegepast in het zuiveren van water. In de scheepvaart is onlangs een internationaal verdrag in werking getreden, waardoor zeeschepen over vijf jaar verplicht zijn het ballastwater dat ze uitstoten te zuiveren. Daarmee moet het verstoren van ecosystemen door het ballastwater van zeeschepen voorkomen worden. Hönle heeft hier een passende oplossing voor. Door het toepassen van UV-systemen kunnen levende organismen in ballastwater gedood worden. Hönle levert lampen en voedingen die gespecialiseerde bedrijven in schepen inbouwen tot ballastwaterbehandelingssystemen. Behandeling met UV-licht is milieuvriendelijker dan het alternatief waarbij chemicaliën zoals chloor worden gebruikt om organismen te bestrijden.

Kwartsglas

Door recente investeringen in haar kwartsglasfabriek verwacht Hönle nieuwe markten te kunnen bedienen. Met name in de halfgeleiderindustrie worden nu de eerste successen geboekt met de levering van buizen met een diameter van 300 mm. Ook in de glasvezelindustrie liggen kansen. Hönle gaat een steeds groter deel van haar glasfabriek gebruiken om deze hoge margemarkten te bedienen. Toonaangevende halfgeleider-producenten zijn blij met een nieuwe aanbieder die een oligopolistische markt openbreekt.

Kleefstoffen

Ook in het segment kleefstoffen liggen duidelijke groeikansen. Zoals bijvoorbeeld de vraag naar speciale kleefstoffen die razendsnel drogen onder UV-licht. In de elektronicamarkt vervangen kleefstoffen steeds vaker traditionele verbindingsmethoden, zoals solderen en schroeven. Andere belangrijke industrieën waar Hönle kleefstoffen afzet zijn de automobiel- en de medische industrie. Grootste klant is momenteel Apple waarvoor Hönle enkele kleefstoffen voor de iPhone levert. Verder claimt de directie successen te boeken met de uitbouw van het klantenbestand. Ze heeft daarvoor afgelopen jaren geïnvesteerd in verkoopkantoren in Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Wat ons betreft staan alle lichten op groen voor de UV-specialist uit Beieren.

Teslin houdt via Gerlin NV een belang in Dr Hönle AG.

 

rombout houben portretRombout Houben, fondsmanager Gerlin NV

Bewaren

Terug naar boven