×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0.0003 seconds

| Teslin | Nieuws

"Het bedrijf is de goede weg definitief ingeslagen, gaat veel beter met investor relations om dan vroeger en is uniek. Een parel binnen de Nederlandse techindustrie, met goed beleid. Vroeger was Besi op een gegeven moment op de beurs evenveel waard als zijn kaspositie. Ja, natuurlijk zet je dan een grote mond op." Daar deinst Van Beuningen met zijn investeringsvehikel Teslin niet voor terug, zo is zijn imago. Hij trekt ten strijde als een bedrijf – in zijn jargon gezegd – te weinig waarde creëert voor zijn aandeelhouders. Zo haalde hij enkele jaren geleden op een aandeelhoudersvergadering de kastanjes uit het vuur toen de top van ingenieursbureau Grontmij, een andere Teslin-belegging, een veel te agressief overnamebeleid voerde.

Dividenduitkering

Ook bij het Duivense Besi liet hij van zich horen. Zeven jaar terug drong Van Beuningen samen met andere aandeelhouders nadrukkelijk aan op het uitkeren van dividend, maar hij kreeg nul het rekest. Een aandeleninkoopprogramma stilde zijn irritatie nog enigszins. Vanochtend was het juist de dividenduitkering die Van Beuningen laaiend enthousiast stemde. Besi stelt over 2014 een dividend voor van € 1,50 per aandeel, wat een explosieve groei betekent ten opzichte van de € 0,33 die naar aanleiding van de resultaten over 2013 werd uitgekeerd.

Nooit eerder steeg het dividend van het bedrijf zo explosief.

"Ze zijn nu ook vriendelijk voor de aandeelhouders", zegt Van Beuningen. "Wij verkopen voorlopig niet, zitten er voor de lange termijn in. Bovendien is het moeilijk om nu geschikte alternatieven te vinden", complimenteert hij het bedrijf uit Duiven. "En zit er nog wel rek in, als je naar de koers-winstverhouding kijkt."

verfijnde technologie

Besi maakt machines om de chips te verpakken, om deze bescherming te bieden en chipplaatsmachines. Ook maakt het sorteermachines, die goede exemplaren van minder goede onderscheiden. De concurrentie voor het bedrijf komt vooral uit Azië, maar door vroege investeringen in verfijnde technologie voor de machines, ligt Besi voor op die concurrenten.

Omdat een steeds groter deel van de afzet uit Azië komt, focust Besi daar ook steeds meer op. Dit jaar wordt daar door het bedrijf voor het eerst een machine afgemonteerd. „Ons bedrijf bestaat uit een verzameling van overnames”, zegt topman Richard Blickmann. "Er zijn echter ook andere wegen om te groeien en overnames zijn in onze sector nu relatief duur. We hebben meer dan genoeg geld in kas om dividend uit te keren en zelfs nog vet op de botten voor mindere tijden." Voorlopig gaat het echter crescendo.

De gisteren gepresenteerde jaarcijfers van Besi waren indrukwekkend. De omzet steeg 48,6% naar €378,8 miljoen, het aantal orders groeide 61,8%, en de winst kwam uit op €71,1 miljoen tegenover de €16,1 miljoen van 2013.

Terug naar boven