×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0.0004 seconds

| Teslin | Interview

IEXProfs magazine interviewde Frederik van Beuningen.

U staat bekend als groot fan van een stevig dividend. Hoe belangrijk is dividend voor U?

"Dividend wordt voor beleggers alleen maar belangrijker bij investeringsbeslissingen. Waar je als belegger in wilt investeren zijn bedrijven die hun balans op orde hebben. Die niet te veel rentedragende schuld en al helemaal geen bankschulden hebben. Daar moet je echt ver van wegblijven. Liefst ondernemingen die weinig cash nodig hebben om de lopende gang van zaken te continueren, die nieuwe assets financieren uit de afschrijvingen en een bescheiden buffer aanhouden om 'iets te kunnen doen'. Niet te veel, want bij de huidige rente is cash pure waardevernietiging. Kijk, dan komt de winst ter beschikking van de aandeelhouders."

Een trackrecord is belangrijk, ook wat betreft dividend?

"Ja, je moet ergens op aan kunnen. Je zoekt bedrijven met een stabiel groeiend dividend. Bedrijven die ook aan dat beleid vasthouden bij tegenvallers of als ze een keer tegen een verlies aanlopen."

Hoe meer dividend wordt uitgekeerd hoe beter? Maar hoe zit het dan met groei?

"Groei is goed, maar waardering is beter. In mijn visie kan de pay out-ratio van veel bedrijven nog veel hoger, zeker gelet op de lage rente en inflatie. Als een bedrijf geen grote plannen heeft, dan kan het dividend verhoogd worden en stijgt de koers ook wel. Heeft een bedrijf wel geld nodig, dan kan het aandeelhouders de keuze bieden tussen cashdividend en dividend in aandelen, dat laatste bijvoorbeeld tegen een kleine discount. Dan wordt het dividend omgezet in aandelen en dat is goedkoper dan een claimemissie. Scheelt je een hoop bankkosten."

En als de rente gaat oplopen, verandert dat uw beeld?

"Op dit moment kunnen bedrijven zich onderscheiden door een hoog dividend. Beleggers zijn een dief van hun eigen portemonnee als ze een deposito verkiezen boven een mooi dividendaandeel. Sommige bedrijven hebben bij een pay-out ratio van 50% al een dividendrendement van 4%. Als de rente stijgt is dat negatief voor de waardering van een bedrijf, zo zit de wereld in elkaar, geloof ik."

Is voor u bij aandelenselectie een hoog dividend een must?

"Ja. Geen dividend is niet goed. De groeiplannen van een bedrijf kunnen prima samengaan met een stevig dividend. Dan gaan ze toch naar de kapitaalmarkt? Dan moet je vertrouwen vragen voor je plannen. Dat is een goed concept. Autonome groei vind ik prima, een beetje kralenrijgen ook. Maar ik ben geen fan van hele grote acquisities. Die lopen zelden goed af. Als je niet autonoom kunt groeien, moet je ook niet groot kopen met geld van anderen.”

Gepubliceerd in: IEXProfs magazine

Terug naar boven