×

success

No Sass files were modified. Time elapsed 0.0004 seconds

| Teslin | Blog

Nedap (Nederlandsche Apparatenfabriek) boekte in 2014 een nettowinst van bijna € 18 miljoen tegen € 10 miljoen in 2013. De omzet steeg met € 3,5 miljoen naar ruim € 177 miljoen. Ook in de eerste maanden van 2015 steeg de omzet. Een 20ste eeuws productiebedrijf stapt in de wereld van morgen. Een onzekere, maar veelbelovende toekomst.

Nedap is van oudsher, 1929, een bedrijf actief in de maakindustrie. Eerst bakeliet, later elektronica, vaak voor andere bedrijven. Nedap verwierf bekendheid met de ontwikkeling van stemcomputers, een product dat al jaren niet meer wordt verkocht. Nu zet het bedrijf volop in op technologische vernieuwingen voor diverse markten. Van producten naar ideeën. Van maken naar ontwikkelen. Van toeleverancier naar eigen producten. Van apparaten naar apps.

Technologie die ertoe doet


Er rollen nog steeds apparaten uit de productiehal in Groenlo, maar de overalls en stofjassen maken steeds meer plaats voor de T-shirts van (software)ontwikkelaars. Software in plaats van hardware. ‘Technologie die ertoe doet’, zoals de slogan sinds 2011 luidt. Technologie voor het identificeren van mensen, auto’s, kledinglabels of veestapels. Voor beveiliging. Of voor duurzame energie en slimme verlichting.

Markten in beweging zetten

De koersverandering is zo’n 5 jaar terug ingezet met de komst van CEO Ruben Wegman. Het bedrijf zat in zwaar weer en keuzes waren nodig om Nedap toekomstbestendig te maken. Het betekende een radicale omslag, van leveren ‘op bestelling’ naar het ‘in beweging zetten van markten’. Vanuit het inzicht dat elektronica overal gemaakt kan worden, stootte Nedap de toeleveringsactiviteiten van het bedrijf af en richtte zich op het ontwikkelen van oplossingen die mondiaal opgeschaald en ingezet kunnen worden. Een gewaagde stap die veel vraagt van het innovatieve vermogen van het bedrijf. Met winnende technologie verover je de wereldmarkt, maar ieder moment kan die oplossing al weer verouderd zijn.

Autonome marktgroepen


Voor het ontwikkelen van technologie die ertoe blijft doen, is Nedap afhankelijk van zijn menselijke kapitaal. En slimme brains die ook ondernemend zijn, zijn schaars. Die medewerkers opereren in negen autonome marktgroepen die zelfstandig ondernemen, produceren en verkopen. De marktgroepen werken zelfstandig, maar niet geïsoleerd. Kruisbestuiving is juist een van de succesfactoren van Nedap. De marktgroepen beslissen. Zij kunnen dus ook de plank totaal misslaan. Dat risico neemt Nedap bewust. Liever tien keer buitenspel, dan risicoloos het spelletje meespelen. Als een ontwikkeling aanslaat, slaat het ook meteen goed aan. En gaat het mis, dan neemt Nedap het verlies. Falen mag zolang er potentie in de marktgroep zit.

Vertrouwen


Teslin gelooft in de koers die Nedap is ingeslagen. Het bedrijf heeft een groot aantal kansrijke marktgroepen die goed gebruikmaken van elkaars kennis en ervaring. Langetermijnsverwachtingen zijn door de dynamische marktomstandigheden moeilijk te geven. Maar het bedrijf weet dat, zet juist in op die dynamiek en spreidt de risico’s. Bovendien houdt het de balans solide en voert het een keurig dividendbeleid (2014: € 1,25). Nedap is ook een trots bedrijf dat vrijages van gegadigden consequent afhoudt. Nedap gelooft dat hun techniek ertoe doet, op hun eigen manier.

Teslin houdt via de fondsen Midlin en Darlin belangen in Nedap.

rombout houben portretRombout Houben

logo NedapDe N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek ‘Nedap’ is opgericht in 1929 en is sinds 1947 genoteerd aan de NYSE Amsterdam (ASX). Het bedrijf wil ‘markten in beweging brengen met technologie die ertoe doet’. Nedap heeft ruim 750 medewerkers, waarvan 450 in Groenlo (Gelderland). Naast het hoofdkantoor in Groenlo zijn er Nedap-vestigingen in België, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, China, Hongkong, Dubai en Boston.

Nedap heeft 9 marktgroepen:

  • Energy Systems: systemen voor het opwekken, opslaan en verbruiken van elektriciteit.
  • Healthcare: software voor administratie zorgprofessionals.
  • Identification Systems: identificatie van voertuigen en personen.
  • Library Solutions: beheren en beveiligen van boeken voor bibliotheken.
  • Light Controls: energiebesparende besturingssystemen lichtindustrie.
  • Livestock Management: individueel monitoren en verzorgen van grote veekuddes.
  • Pep: software voor urenregistratie uitzendbranche.
  • Retail: beveiliging-, informatie en beheersystemen voor winkelketens.
  • Security Management: geïntegreerde beveiligingsoplossingen voor gebouwen.

www.nedap.nl

Terug naar boven