Anton Reijinga versus Maarten Hartog. Lees het complete interview.
1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?
Eigenlijk ben ik er toevallig ingerold. Na bijna zes jaar als advocaat in de ondernemingsrechtpraktijk werkzaam te zijn geweest, startte ik in 2003 als bedrijfssecretaris bij Teslin. Ik wilde het bedrijfsleven in en meewerken in een onderneming. In het begin stond ik vooral de twee oprichters op het juridische vlak bij, maar ik werd al snel meer en meer betrokken bij het fondsmanagement van de twee deelnemingenfondsen. Voor ik het wist, was ik aan het meewerken in circa 20 ondernemingen!
In 2007 kreeg ik de kans om mede-eigenaar te worden van Teslin en werd ik ook fondsmanager. De beleggingsfilosofie van Teslin spreekt me erg aan: als investeerder in goed groeiende kleinere beursgenoteerde ondernemingen stellen we ons op als betrokken langetermijn aandeelhouder. Juist die langetermijnblik vind ik een verademing in deze tijd.
2. Nederlandse small & midcaps hebben een achtbaanrit gemaakt. Als fondsmanager en betrokken belegger, wat waren je pieken en dalen en wat heb je ervan geleerd?
Bij Teslin richten we ons op de lange termijn. Volatiliteit (en dat is een achtbaanrit) biedt kansen aan een gedisciplineerd belegger die weet waar hij in investeert. Vanaf mijn start bij Teslin in 2003 liepen de koersen tot de zomer van 2007 omhoog. Dan kan iedereen beleggen. Maar toen de koersen begonnen te dalen met de zeer forse dip van circa 45% in 2008 was er paniek. Niet hier. We weten in welke bedrijven we investeren en kijken naar de perspectieven voor de lange termijn. De grootste les was dan ook om niet met de markten mee te rennen naar de uitgang, maar met eigen visie en betrokkenheid te kijken waar je wel en niet in wil investeren.
3. Bij actief management gaat het om skill die ertoe moet leiden dat je de markt verslaat. Hoe ontwikkel je die, wat voor bronnen/tools gebruik je en heb je iemand die je hierin inspireert?
Ik ben niet zo veel bezig met de markt verslaan. Wat is trouwens de markt voor een gefocuste microcap portefeuille als Todlin? En jaar op jaar basis past me ook niet zo. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kleinere beursbedrijven (de micro – en small caps) de grote (de largecaps) outperformen op de langere termijn. En een selectie van de betere kleinere beursbedrijven doet het op de lange termijn weer beter dan de ‘smallcap-markt’. Daar komt nog eens bij dat ik een portefeuille beheer die slechts 9 namen kent. Investeren in bedrijven die je kent en begrijpt is toch de beste risicobeheersing. Ik weet liever veel van weinig dan weinig van veel. Wat dat betreft is Peter Lynch, die de stijl ‘growth at a reasonable price (GARP)’ introduceerde wel een voorbeeld. Zijn stelregels sluiten goed aan bij wat we hier doen: Investeer in wat je begrijpt, doe altijd je huiswerk, en investeer op de lange termijn.
4. Vind je dat je iets bijdraagt aan de maatschappij? Verklaar.
Zo groot zie ik het niet. Ik zie het doel van een onderneming het creëren van waarde op de lange termijn op een fatsoenlijke wijze. Dus met inachtneming van alle stakeholders. Als je dat namelijk niet doet, dan is er geen lange termijn. En in deze gejaagde tijd worden we veel te veel geleefd door de waan van de dag en te weinig door die lange termijn. Het gaat om de volgende krantenkop, tweet of politieke barometer. Maar dat biedt geen houvast. Als fondsbeheerder probeer ik juist die lange termijn te bewaken en dat zouden veel meer mensen moeten doen. Als je dat een bijdrage aan de maatschappij wil noemen, dan dat dus.
5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?
Lees eens een van de boeken van Peter Lynch en John Rothchild, bijvoorbeeld verkrijgbaar via bol.com (waarvan de verzending dan gaat via een Todlin-deelneming Docdata NV uit Waalwijk). Een van de lessen die ik eruit haalde is: Beleggen op de lange termijn is vaak een kwestie van geduld. Als aandeelHOUDER ga je met de bewegingen mee omhoog en omlaag. Dat hoort bij het ‘long only’- beleggen (buy and hold). Zo is het dus tijdens een correctie ‘stil zitten als je geschoren wordt’, ten minste als je gelooft in het bedrijf op de langere termijn. Dat is ook vaak beter, want met iedereen tegelijk (proberen te) verkopen levert zeker geen reële verkoopprijs op. Wees geen volger, maar pak de kansen!
https://www.beurseffecten.nl/anton-reijinga-versus-maarten-hartog