door Rombout Houben

blog elmos 0508 Elmos Semiconductor AG (‘Elmos’) ontwikkelt en produceert halfgeleiders (chips) voor auto’s. Het hoofdkantoor en de belangrijkste fabriek staan in Dortmund. In 2016 realiseerde het bedrijf met 1.100 medewerkers een omzet van € 228 miljoen. Al is Elmos een relatief kleine speler in een grote industrie, in een aantal specifieke producten heeft het leidende marktposities. Voorbeelden hiervan zijn parkeerassistent (ultrasonic), ‘3D Gesture Control’ en ‘Ambient LED light drivers’.

door Jan-Jaap Bongers

blog accel 053 We hebben al heel wat aandeelhoudersvergaderingen van Accell meegemaakt – Teslin is al sinds 1998 grootaandeelhouder in de fietsenproducent – maar zelden vond de vergadering plaats in zo’n turbulente tijd voor de onderneming als afgelopen keer. Het bedrijf had net afscheid genomen van bestuursvoorzitter René Takens en er lag een indicatief overnamebod van branchegenoot Pon op tafel.

door Jan-Jaap Bongers

blog accsys 0424Wij zijn verheugd vandaag (24/04/2017) een nieuwe investering aan te kondigen voor Todlin: Accsys. Deze onderneming is gespecialiseerd in het bewerken van hout(snippers), waardoor snelgroeiend naaldhout de eigenschappen krijgt van het allerbeste tropisch hardhout. Accsys doet dit op basis van het chemische proces ‘acetylatie’. Dit is geen innovatieve nieuwe ontdekking van Accsys. De eerste referentie naar de acetylering van hout stamt zelfs al uit 1928. (English version)

door Rombout Houben

blog uv stahler 0417Dr Hönle is gespecialiseerd in industriële toepassingen van Ultraviolet (UV) licht. Het bedrijf werd in 1976 opgericht door Prof Dr Hönle, die nu nog grootaandeelhouder (4%) en voorzitter van de Raad van Commissarissen is. De belangrijkste markt voor Hönle was traditioneel de printsector waar UV-inkt gedroogd wordt met UV-licht.

door Rombout Houben

blog nexus 0117Nieuw in de portefeuille van Midlin is NEXUS AG (‘NEXUS’) dat software ontwikkelt, verkoopt en implementeert voor ziekenhuizen (hospital information system ofwel ‘HIS’) en medisch specialisten (software voor diagnostische afdelingen). Het bedrijf uit Baden Württemberg is de nummer drie in ziekenhuissoftware in Duitsland en Nederland en de nummer één in Zwitserland. In Duitsland is ze marktleider in zes diagnostische markten.

door Jan-Jaap Bongers

Op 17 augustus 2016 is – na een succesvolle publieke bieding door een consortium bestaande uit Gilde Buy Out Partners, Navitas en Todlin – de beursnotering van Royal Reesink NV (‘Reesink’) beëindigd. Vanaf dat moment heeft Todlin in haar portefeuille zes beursgenoteerde deelnemingen en een niet-genoteerde. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Todlin van afgelopen juni vroeg een aantal aandeelhouders al hoe wij dit private belang in Reesink zouden gaan waarderen. Wij hebben dit uitvoerig met onze accountant besproken. In deze blog licht ik de methode graag nader toe.

door Rombout Houben

blog zooplus 1216De keuze van de Britten om uit de Europese Unie te stappen heeft de plannen van Europa’s grootste online dierenzaak voor de Engelse markt in een stroomversnelling gebracht. Zooplus zal in het eerste kwartaal van 2017 een lokaal distributiecentrum opzetten om van daaruit de Britse consument te bedienen. Hiermee verbetert de leversnelheid en de winstgevendheid van zooplus.

door Aleid Kruize

blog firstsensor product 0916 Op 12 augustus 2016 bestond First Sensor, waarin Midlin een belang houdt, precies vijfentwintig jaar. Een mooi moment om even stil te staan bij de geschiedenis van dit bedrijf en vooruit te kijken.

door Rombout Houben

blog technotrans 0916Het Duitse Technotrans kondigde recent de overname aan van het eveneens Duitse familiebedrijf GWK aan. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in het op de juiste werktemperatuur houden van machines. Technotrans is sterk in het koelen van industriële lasers en drukpersen. GWK is met name sterk in het koelen van spuitgietmachines.

door Aleid Kruize

blog accell 0816 Nog niet eens zo heel lang geleden was het fietsleven nog overzichtelijk. Er waren dames- en herenfietsen, je had terugtrapremmen of handremmen met van die blokjes op je wiel en de fiets was zwart of, als het mee zat, ook nog in donkergroen leverbaar. Een degelijk product waar je jaren mee deed. Zo deed je je kinderzitje op de fiets die je kreeg toen je naar de middelbare school ging.

door Jan-Jaap Bongers

blog reesink 0816Vandaag is een bijzondere dag voor Royal Reesink. Het bedrijf met een officiële oprichtingsdatum in 1786 werd lang geleden – om precies te zijn in het jaar 1959 – naar de beurs gebracht.

door Rombout Houben

blog fagron lab Dit is de derde column in een reeks over Fagron. En wij hopen voorlopig ook even de laatste. Nadat het bedrijf zich grondig had verslikt in een Amerikaanse overname, lijkt het nu in rustiger vaarwater gekomen. Gelukkig maar, want wij hebben vertrouwen in deze moderne pillendraaier.

door Jan-Jaap Bongers

blog kendrion gear Op 3 mei jongstleden heeft de Raad van Bestuur (‘RvB’) van Kendrion haar strategie-update gepresenteerd aan aandeelhouders, analisten en de pers. Een belangrijk moment in de lange historie van Kendrion, mede omdat dit de start is van een periode onder de nieuwe CEO, Joep van Beurden.

door Jan-Jaap Bongers

blog sligro winkelwagen Op 16 februari jongstleden maakte Sligro bekend dat het de onderneming JAVA Foodservice heeft overgenomen van de Belgische familie Claes. Sligro was al ruim 10 jaar in gesprek met hen en met de overname van Java Foodservice is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan.

door Rombout Houben

blog fagron vlag Eerder schreven wij al dat door problemen bij twee Amerikaanse overnames en een grote schuldenlast Fagron aan het infuus lag. Inmiddels heeft het bedrijf overeenstemming bereikt met investeerders over een private en publieke kapitaalverhoging van gezamenlijk € 220 miljoen. Ook Midlin doet hierin mee.

door Jan-Jaap Bongers

blog docdata eindspel Nog nauwelijks bijgekomen van de aangekondigde verkoop in oktober van de e-commerce activiteiten door DOCDATA aan een Amerikaanse strategische partij, stond in de agenda voor de Buitengewone Vergadering Van Aandeelhouders die het bedrijf begin november publiceerde, dat het ook gesprekken voerde met verschillende partijen over de toekomst van de overgebleven divisie IAI industrial systems.

door Jan-Jaap Bongers

blog docdata DOCDATA verkoopt haar e-commerce-tak aan Ingram Micro, een Amerikaanse IT-multinational. Dit bedrijfsonderdeel vormt bijna 90% van de omzet van DOCDATA. Wij zijn met ons fonds Todlin grootaandeelhouder van DOCDATA en steunen het bod van Ingram Micro. Wij behouden ons belang in DOCDATA -dochter IAI, een hightech machinebouwer.

door Rombout Houben

blog bols Jenever- en likeurfabrikant Lucas Bols is na een afwezigheid van 18 jaar terug op de Amsterdamse beurs. Het was een succesvolle rentree van dit oer-Hollandse bedrijf met ruim 20 traditionele en trendy drankmerken die gemixt en geschonken worden in cocktailbars over de hele wereld. Wij zien in Bols een smaakmaker voor onze bedrijvenmix in Midlin.

door Rombout Houben

blog fagron02 De afgelopen maanden verschenen warrige verhalen over maatwerk-farmaceut Fagron die bij ons, en vast ook bij u, vragen opriepen. Tegenstrijdige berichten en interviews leidden bij ons tot grote verbazing. Was dit het bedrijf waarin we vertrouwen hadden? Het bleek een typisch voorbeeld van Murphy-communicatie: als het fout gaat, gaat het ook goed fout. Het toont aan dat Investor Relations een onmisbare functie is binnen bedrijven, óók binnen small caps.

door Marco Vermeer

 blog DiversificatieNederlandse bedrijven zijn voor hun externe financiering grotendeels afhankelijk van banken. Vooral van de big-4. De concentratie is groot, de concurrentie klein. Bancair krediet wordt schaarser en duurder. Alternatieve bronnen van financiering komen wel op, maar richten zich vooral op het kleinere MKB en start-ups of juist op de grote jongens. Toch kunnen ook small- en midcaps buiten de bank om gaan. Sterker, ze zouden dit ook moeten doen.

door Rombout Houben

blog NedapNedap (Nederlandsche Apparatenfabriek) boekte in 2014 een nettowinst van bijna € 18 miljoen tegen € 10 miljoen in 2013. De omzet steeg met € 3,5 miljoen naar ruim € 177 miljoen. Ook in de eerste maanden van 2015 steeg de omzet. Een 20ste eeuws productiebedrijf stapt in de wereld van morgen. Een onzekere, maar veelbelovende toekomst.

door Frederik van Beuningen

blog tkhHet voetbal mocht dan vorig seizoen wat minder zijn in Twente, de technologie scoort er lustig op los. Zo speelt TKH Group in Haaksbergen mee in de top van de internationale technologiecompetitie. Na de goede prestaties in 2014, scoorde TKH ook in het eerste kwartaal van 2015 met een omzetstijging van 7% en met een winststijging van ruim 45%. Wij blijven fan van de technologie uit het oosten van het land, zowel van Nedap als van TKH.

door Frederik van Beuningen

blog kendrionJe parkeert je dieselauto, vergrendelt de portieren, passeert de automatische deuren van het ziekenhuis, neemt de lift, haalt een blikje fris uit de automaat en wacht in een gekoelde ruimte op een MRI-scan. Zonder dat je het merkt, maakt Kendrion al deze handelingen mogelijk. Via elektromagneten. Die zitten overal. In versnellingsbakken, liften en frisautomaten, maar ook in medische apparaten, aircosystemen en industriële robots. Kendrion magnetiseert de wereld. Onzichtbaar, maar onmisbaar.

door Rombout Houben

blog zooplusWe houden van dieren. In ons land verzorgen en verwennen we miljoenen katten, honden, konijnen, vogels en aquariumvissen. In heel Europa gaat het om honderden miljoenen gezelschapsdieren. Al dit beestenspul moet gevoerd worden. Elke dag opnieuw. Een miljarden business.

door Maarten Hartog

blog grontmijExact 100 jaar na de oprichting komt ingenieursbureau Grontmij in handen van de Zweedse branchegenoot Sweco. De Zweden betalen ruim € 350 miljoen. Wij steunen het bod en zullen ons belang aanbieden. Daarmee komt een einde aan vijf jaar intensieve betrokkenheid bij een belofte die niet helemaal bewaarheid werd.

door Frederik van Beuningen

blog rpcNederlandse landbouwgrond is van hoge kwaliteit en is uitzonderlijk productief. De waarde van de grond is de afgelopen vijf jaar fors gestegen. Door het strikte kredietbeleid van banken en de lage rente zijn er volop mogelijkheden voor beleggers die met een gematigde vergoeding genoegen nemen bij een relatief laag risico. Maar niet alle grond is waardevast. Grondige kennis van agrarische grond is een must voor een zekere belegging.

door Frederik van Beuningen

blog sligroFamiliebedrijven aan de beurs doen het vaak beter dan andere beursgenoteerde bedrijven. De reden: een mix van resultaat-denken en langetermijnbelangen én stabiliteit aan de top. Een goed voorbeeld is groothandel- en supermarktbedrijf Sligro dat ruim 25 jaar aan de beurs verkeert. Volgens het bedrijf zelf: 25 jaar genieten. Dat geldt ook voor de aandeelhouders.

door Maarten Hartog

blog acomoThee-, specerijen- en notenhandelaar Acomo behaalde in het eerste kwartaal van 2015 een hogere omzet en een hogere nettowinst dan een jaar eerder en verwacht voor dit jaar winstgevende resultaten. Acomo geeft smaak aan ons fonds Todlin.

door Frederik van Beuningen

Al een aantal jaren maken we ons zorgen over de leegloop van de beurs op het Damrak. Die zorgen zijn omgeslagen naar hoop. En vertrouwen.

door Maarten Hartog

blog dividendTeslin staat bekend vanwege de focus op een stevig dividend. Daar hechten wij aan, maar het is zeker niet de enige factor die we meewegen. Voor ons moet een bedrijf een groeiscenario hebben, begrijpelijk zijn en waarde creëren. Dividend of herinvesteren, de tegenstelling lijkt scherper dan die is.

door Rombout Houben

blog jenoptikOp dinsdag 7 april stond er een artikel in het FD over het Duitse bedrijf Carl Zeiss. Onze interesse werd gewekt omdat in het artikel ook 'ons bedrijf' Jenoptik genoemd wordt. Ooit een lelijk DDR-eendje, dat uitgroeit tot een mooie zwaan.

door Frederik van Beuningen

blog macintosh02Analisten en beleggingsdeskundigen zijn negatief over retailbedrijf Macintosh. Klopt dit beeld? Misschien. De pessimisten laten overigens wel alle lichtpuntjes achterwege.

door Frederik van Beuningen

Frederik van Beuningen portretWat voor Teslin al vanaf de start, ruim twintig jaar geleden, vanzelfsprekend was, was op dat moment iets waar het bedrijfsleven naartoe terug moest keren. Good governance vormt het fundament onder de visie, waarden en investeringsfilosofie van Teslin. Ruim tien jaar na de commissie Tabaksblat stel ik vast dat good governance actueler is dan ooit. Samenleving en politiek schreeuwen er als het ware nog steeds om.

door Frederik van Beuningen

blog besi02Een aantal jaar geleden was ik nog behoorlijk kritisch over het halfgeleiderbedrijf Besi (BE Semiconductor Industries Besi), maar ik ben volledig om. Het is nu een parel binnen de Nederlandse techindustrie. Een bedrijf dat goed geleid wordt en goed omgaat met de investeerders.